Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув ряд проектів постанов про скасування рішень щодо прийнятих законів (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 грудня 2020, 16:05

24 грудня на своєму засіданні, яке проходило в режимі відеоконференції, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув проект Постанови Верховної Ради «Про скасування рішення Верховної Ради України від 17.12.2020 року про прийняття в цілому проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» (№ 3760-П).

Голова Комітету Сергій Кальченко повідомив: «Народний депутат Ніна Южаніна під час розгляду законопроекту у сесійній залі висловила свої зауваження до його змісту, але не висловлювала зауважень щодо процедури розгляду і голосування цього проекту. Також автори проекту Постанови народні депутати Ніна Южаніна і Михайло Бондар не зверталися до головуючого із заявою про порушення встановленої Регламентом процедури при розгляді і голосуванні проекту Закону №3760».

Ніна Южаніна, аргументуючи членам Комітету подання проекту Постанови, зауважила, що порівняльна таблиця до законопроекту №3760 була надана народним депутатам після 18.00 напередодні розгляду, а не за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради, як це передбачено Регламентом. «Більшість депутатів таблиці до повторного другого читання такого ємкого проекту Закону навіть не бачили», - сказала народна депутатка.

Комітет ухвалив висновок щодо проекту Постанови №3760-П і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення даного проекту.

Також Комітет ухвалив висновки і запропонував Верховній Раді визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення трьох проектів Постанов Верховної Ради «Про скасування рішення Верховної Ради України від 17 грудня 2020 року про прийняття в другому читанні і в цілому як Закону України проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (№ 3656-П, № 3656-П1 і № 3656-П2).

Окрім того, члени Комітету рекомендують Парламенту визначитись шляхом голосування щодо проекту Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування» (№ 4065-П1).

Комітет розглянув доручення Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. від 18 грудня 2020 року щодо можливого факту неперсонального голосування на засіданні Верховної Ради України 17 грудня 2020 року та розробити законопроект про внесення змін до законодавства щодо посилення відповідальності за неперсональне голосування у Верховній Раді України.

Голова Комітету нагадав, що доручення було дано на виконання домовленостей між керівниками всіх парламентських фракцій і груп.

Сергій Кальченко зауважив, що, згідно з Конституцією України, народні депутати мають голосувати персонально. Регламентом визначений порядок дій головуючого на пленарному засіданні і Лічильної комісії у випадку безпосереднього виявлення порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування в момент голосування і подальші дії головуючого і Апарату Верховної Ради для предачі зібраних матералів у правоохоронні органи.

Він нагадав, що неособисте голосування є злочином і карається штрафом. Досудове розслідування цієї категорії кримінальних справ здійснюють слідчі органи Державного бюро розслідувань (ДБР). Остаточне рішення щодо винуватості має приймати суд. У разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо народного депутата, його повноваження припиняються достроково без будь-яких додаткових рішень.

Щодо другої частини доручення Голови Верховної Ради, Сергій Кальченко зазначив, що питання щодо кримінальної відповідальності не належить до предмету відання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, а належать до предмету відання Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Водночас, Комітет з питань Регламенту висловлює готовність до спільного з Комітетом з питань правоохоронної діяльності обговорення питання щодо вдосконалення законодавства щодо кримінальної відповідальності за неперсональне голосування.

Комітет також звернувся із листом до Апарату Верховної Ради, щодо наявності технічної можливості встановити систему електронного голосування «Рада» в такий спосіб, за яким народний депутат зможе голосувати тільки з пульта на своєму робочому місці і трибуни, коли він є доповідачем.

«Відповіді надійшли сьогодні зранку і вони потребують часу для опрацювання», - поінформував головуючий.

Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію щодо доручення Голови Верховної Ради від 18 грудня 2020 року та звернутися до Комітету з питань правоохоронної діяльності з пропозицією провести спільне засідання комітетів для обговорення питання щодо вдосконалення законодавства щодо кримінальної відповідальності за здійснення народним депутатом неперсонального голосування на пленарному засіданні.

Після отримання відповіді від Апарату Верховної Ради на лист Комітету від 21 грудня обговорити на засіданні Регламентного комітету питання щодо внесення змін до Регламенту щодо документування можливого факту неособистого голосування народним депутатом та здійснення голосування народним депутатом з місця, закріпленого за ним в залі засідань Верховної Ради або з трибуни.