У Комітеті цифрової трансформації відбулися слухання щодо імплементації Дорожньої карти інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 грудня 2020, 14:40

17 грудня Комітет цифрової трансформації провів слухання на тему: «Про імплементацію Дорожньої карти інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС».

Заступник голови Комітету цифрової трансформації Єгор Чернєв, відкриваючи слухання, зазначив, що стратегія єдиного цифрового ринку побудована на трьох напрямах: кращий доступ споживачів і бізнесу до товарів та послуг, створення належних умов до просування інформаційно-комунікаційних технологій і послуг, максимізація зростання потенціалу цифрової економіки.

«За шість років ми значно проснулися з точки зору імплементації стандартів і нормативів Європейського Союзу. Але питання, що стосуються саме цифрової економіки, фрагментовані та розрізнені. Законодавчий рівень залишається застарілим. Ми ставимо за мету трансформувати ресурсну економіку в цифрову, яка потребує єдиного бачення та стратегії», - зазначив Єгор Чернєв.

За його словами, Комітет працює над оновленням законодавства, зокрема мова йде про законопроекти про віртуальні активи, кібербезпеку, персональні дані. Але ще потрібна комплексна єдина державна стратегія розвитку цифрової економіки, яка реалізовувалася б всіма органами влади.

Заступник голови Комітету Олександр Федієнко зазначив, що важливо максимально наблизити чинне українське законодавство до європейського законодавчого поля. «Але ми не повинні його копіювати, бо галузь має свої традиції та технології», - наголосив він.

Олександр Федієнко нагадав, що 16 грудня прийнято Закон про електронні комунікації №3014. Його внесено до дорожньої карти Угоди про асоціацію з ЄС. Наступним шляхом є Закон про незалежний регулятор. «Ми напрацювали законопроект про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України, який сподіваюся, буде внесений на наступній сесії. Це  фундаментальні закони, без яких неможлива європейська інтеграція», - зазначив він.

Директорка  Міжнародної громадської організації «Європейська Медіа Платформа» Оксана Приходько наголосила на необхідності розробки глосарію з цифрової економіки, аби уникати двозначності трактувань.

 «Створення Дорожньої карти — це багатофазовий та багатосторонній процес, тому лише спільними зусиллями всіх стейкхолдерів, включаючи наших європейських партнерів, це стало можливим» - зауважила Генеральний Директор директорату євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва.

Учасники слухань відзначили важливість прийняття Парламентом Закону України «Про електронні комунікації», який дозволить здійснювати реформи одночасно з країнами ЄС.

За результатами комітетських слухань буде напрацьовано відповідні рекомендації.


Довідково: Дорожня карта – це  багатоетапний процес і інструмент узгодження позицій зацікавлених сторін на початку руху будь-якої законодавчої ініціативи.  Він передбачає наближення національного законодавства до європейських стандартів, в результаті чого Україна приєднається до внутрішнього ринку з ЄС і це також тісно пов’язано з виконанням положень Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Дорожня карта розроблена у 2018 році. Оновлена Дорожня карта складається зі стратегії та плану, містить 141 захід з метою впровадження 75 актів права ЄС (22 з них є основними, а 50 імплементаційними). Строк впровадження – до 2023 року, а відповідальними є 29 органів влади.

Виконання Дорожньої карти забезпечить: імплементацію Кодексу електронних комунікацій ЄС; трансформацію чинного регулятора у сфері телекомунікаційних послуг; впровадження еквівалентної з ЄС системи електронних довірчих послуг; вивільнення частот для запровадження 5G; розвиток та використання широкосмугового доступу до Інтернету; розвиток електронної торгівлі; запровадження єдиного європейського номера екстреного виклику 112; впровадження еквівалентної з ЄС системи кіберзахисту та кібербезпеки мережевих та інформаційних систем; залучення України до Індексу цифрової економіки та суспільства ЄС.