Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 грудня 2020, 13:24

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів.

Головуючий згідно із заявою фракцій «Європейська солідарність» і «Голос» оголосив перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поінформував про результати наради за участю керівників депутатських фракцій і груп та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Дмитро Разумков повідомив, що під час наради за участю голів усіх фракцій та груп та Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля було обговорено ситуацію, яка, можливо, вчора мала місце і про яку написали ЗМІ і з приводу якої представники двох фракцій брали перерву.

«Я маю на увазі те явище, яке, з одного боку, стало винятком в стінах Верховної Ради дев’ятого скликання, але воно іноді повертається. Це явище називається неперсональне голосування або кнопкодавство», - пояснив Спікер Парламенту і підкреслив однозначно негативне ставлення до такого «засобу роботи» народних депутатів. Він нагадав, що такі випадки траплялися на початку скликання і був прийнятий Закон про відповідальність за неперсональне голосування, який передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність за такі дії. «Однак, сьогодні всі колеги говорять, що це не працює», - зауважив головуючий.

Голова Верховної Ради поінформував, що під час наради домовлено:

- доручити Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України до 15 січня розробити зміни до законодавства, передбачивши більш жорстку відповідальність за неперсональне голосування. Даний законопроект планується розглянути одним із перших після Нового року;

- встановити додаткові камери в залі засідань для фіксації персонального голосування народних депутатів у залі;

- повернутися до того розташування депутатських фракцій і груп, яке було визначене під час розподілу місць на початку скликання;

- доручити Регламентному комітету розглянути ситуацію із вчорашнім можливим неперсональним голосуванням.

Народі депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять мера м. Харкова Геннадія Кернеса, який пішов з життя.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Денису Шмигалю, який доповів про заходи щодо запровадження карантину та вакцинації населення України від хвороби COVID-19.

Глава Уряду відповів на запитання народних депутатів.

«Криза 2020 року пов’язана з пандемією коронавірусу стала однією з найбільших за історію людства за останні 100 років. 75 млн людей у всьому світі захворіли на COVID-19, майже 1 млн 700 тисяч людей, на жаль, померли. В Україні загальна кількість виявлених випадків до кінця року сягне позначки в один мільйон людей», - зазначив він.

Денис Шмигаль повідомив, що сьогодні Уряд має комплексне бачення щодо протидії пандемії, антикризові кроки та чіткі плани на найближчі місяці і найближчі роки.

Прем’єр-міністр поінформував про кроки, які Уряд планує зробити в найближчі декілька тижнів та місяців. Перше - це запровадження оптимальної моделі посиленого карантину. Друге - це збільшення кількості тестувань. Третє - це безкоштовна вакцинація критично важливих соціальних груп населення. Четверте - удосконалення системи нагляду на предмет дотримання контактними особами самоізоляції. Також передбачається посилити спроможність медичної системи, яким Уряд займається безперервно.

Глава Уряду відповів на запитання народних депутатів стосовно: рекордного запозичення через ОВДП для покриття дефіциту бюджету; підвищення ціни на газ; розробки вітчизняної вакцини від кононавірусу; наявності програми вакцинування; забезпечення хворих на COVID-19 ліжками з киснем; закупки вакцини і порядку вакцинації; збереження доплат і підвищення зарплат медикам у наступному році; законності вчорашнього призначення Міністра освіти і науки; забезпечення умов для служби військових, які повертаються з фронту.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася».

Головуючий оголосив до розгляду кадрове питання.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доповів подання про призначення Лапутіної Юлії Анатоліївни Міністром у справах ветеранів України.

Кандидатка на посаду Юлія Латиніна у виступі окреслила своє бачення роботи на посаді Міністра та відповіла на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній раді визначитися щодо призначення Юлії Латиніної на посаду Міністра у справах ветеранів шляхом голосування.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення Лапутіної Юлії Анатоліївни Міністром у справах ветеранів України.

248 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Новопризначений Міністр склала присягу перед Верховною Радою.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття за основу проект Закону про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я) №4464.

Народні депутати 278 голосами підтримали законопроект за основу. Наступним голосування законопроект 283 голосами було прийнято в цілому.

Верховна Рада прийняла 290 голосами «за» проект Закону про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" (щодо відтермінування введення в дію частини десятої статті 10) №4472.

282 голосами законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України" щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами №4413 доповіла заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Доповідачка повідомила, що законопроектом пропонується врегулювати правову невизначеність процедури призначення членів НР депутатськими фракціями і групами, виклавши статтю 8 у новій редакції. Зокрема, новели проекту передбачають збільшення строку повноважень членів Наглядової ради з чотирьох до п’яти років, який відповідатиме строку повноважень Парламенту. Зміни до частини п’ятої зазначеної статті, передбачають, що депутатська фракція і група у разі дострокового припинення повноважень свого представника у НР, може делегувати іншого, одначе «строк повноважень такого члена визначається в межах невідбутого строку повноважень члена, що достроково припинив повноваження, з урахуванням положень цієї частини».

Євгенія Кравчук доповіла також рішення Комітету щодо цього законопроекту та альтернативного за №4413-1. Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4413 за основу і в цілому з урахуванням пропозиції Комітету:

«по тексту законопроекту, де мова йде про представництво депутатських фракцій і груп у Наглядовій раді Національної суспільної телерадіокомпанії України, слова «делегують», «делегованого», «делегування» замінити відповідно на слова «обирають», «обраного», обрання», а проект №4413-1 - відхилити.

За результатами голосування законопроект 260 голосами прийнято за основу.

За основу 296 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання та присвоєння спеціальних звань відрядженим (прикомандированим) поліцейським) №4203.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання" №2454 доповіла народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що проектом Постанови пропонується внести зміни у текст Постанови та пункту 10 Додатку до неї, замінивши слова «з Європейським Союзом» словами «до Європейського Союзу», а також внести зміни до абзаців 2 та 9 п.10 зазначеного Додатку з метою уточнення питань участі України в міжнародних інтеграційних процесах і транскордонного та міжрегіонального співробітництва з країнами-членами Європейського Союзу.

За результатами голосування проект Постанови №2454 прийнято 280 голосами «за».

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила запити народних депутатів до Президента України, Прем’єр-міністра, Кабінету Міністрів та органів виконавчої влади.

Головуючий привітав народних депутатів з прийдешніми новорічними святами і закрив пленарне засідання.