Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 грудня 2020, 13:12

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду». За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про заходи Уряду із запобігання поширенню в Україні коронавірусної хвороби COVID-19.

Година запитань до Уряду розпочалася із відповідей Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та членів Кабінету Міністрів на запитання народних депутатів, які стосувалися таких тем: виплати заборгованостей із зарплати; запровадження жорсткого карантину у грудні; підготовки лікарняних ліжок для хворих на коронавірус; запровадження тотального тестування; виплати доплат лікарям і забезпечення лікарень ліками; перспектив вакцинації населення; затримки з отриманням результатів тестування на COVID-19; про наявність у Уряду плану боротьби з коронавірусом і заходи, які будуть вживатися під час жорсткого карантину; щодо покарання винних у загибелі людей у результаті вимкнення електрики у Жовківській лікарні на Львівщині.

Про заходи із запобігання поширенню в Україні коронавірусної хвороби COVID-19 доповів Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Максим Степанов наголосив на необхідності забезпечення достойної оплати праці медичним працівникам і передбачення відповідних коштів у державному бюджеті на 2021 рік.

Урядовець поінформував про перспективи отримання вакцини від COVID-19, а також зазначив, що планується вакцинація за рахунок державних коштів усіх, хто за родом своєї діяльності контактує з великою кількістю людей та має хвороби з групи ризику.

Міністр запевнив, що медицина України витримає хвилю коронавірусу у грудні і прогнозує запровадження жорсткого карантину з 1 січня 2021 року на 2-3 тижні.

Максим Степанов відповів на запитання народних депутатів щодо: виконання постанови Верховної Ради щодо боротьби з COVID-19 в частині забезпечення тестування громадян вдома; можливих шляхів виходу з фінансової кризи; закупівлі вакцини російського виробництва; справжніх причин уповільнення зростання захворюваності на коронавірус; створення університетської лікарні на базі Республіканської клінічної лікарні МОЗ України; забезпечення функціонування спортивної сфери в умовах карантину; ефективності запровадження «карантину вихідного дня»; доплат працівникам медичних лабораторій; зниження навантаження на сімейних лікарів у сільській місцевості; забезпечення засобами захисту медиків і підстав для залучення нових лікарень до боротьби з COVID-19; вирішення проблеми із забезпеченням лікарень киснем.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Олексій Леонов. На його пропозицію народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять 16 одеситів, які загинули у страшній пожежі рік тому.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила запити народних депутатів до Президента України, Прем’єр-міністра, Кабінету Міністрів та органів виконавчої влади.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Анна Скороход.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2.

Законопроект №4429 доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету.

Представники фракцій і груп у виступах, висловивши чимало зауважень на адресу урядовців, підтримали прийняття законопроекту в цілому.

За результатами голосування законопроект 298 голосами прийнято за основу та 297 голосами - в цілому.

Народні депутати підтримали пропозицію Заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про невідкладне підписання прийнятого Закону Головою Верховної Ради України.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 №4430 доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Головуючий повідомив, що автор альтернативного законопроекту № 4430-1 відкликав свій законопроект, тому він не буде розглядатися.  

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому, як Закон України, з техніко-юридичним опрацюванням та з урахуванням пропозицій Комітету.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні законопроекту і загалом підтримали його прийняття.

Законопроект 305 голосами було прийнято за основу і 302 голосами – в цілому.

Народні депутати 305 голосами підтримали пропозицію Заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про невідкладне підписання прийнятого Закону Головою Верховної Ради України.

Проект Закону про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №4431 доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін доповів рішення Комітету. Він зазначив, що цим законопроектом пропонується розширити напрямки, на які можуть виділятися кошти Фонду COVID-19, зокрема кошти спрямовуватимуться.

Комітет, повідомив доповідач, рекомендує Верховній Раді прийнято законопроект за основу та в цілому.

Представники фракцій і груп у виступах підтримали цей законопроект, як і попередні.

Народні депутати 301 голосом також підтримали пропозицію Заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про невідкладне підписання прийнятого Закону Головою Верховної Ради України.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування №4460-д.

Законопроект доповів голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов. Він зазначив, що під час засідання Комітету було проведено обговорення законопроектів №№ 4434 та 4441, зауважень і пропозицій і підготовлено та розглянуто новий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», яким, зокрема,  пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новими статтями 3662 «Декларування недостовірної інформації» та 3663 «Неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Олександр Бакумов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні законопроекту.

За результатами голосування законопроект 287 голосами «за» прийнято за основу та 289 голосами - в цілому.

Народні депутати на пропозицію Голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) №4314.

Законопроект 267 голосами «за» за результатами розгляду прийнято за основу і 270 голосами - в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.