Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 грудня 2020, 10:15

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування на своєму засіданні 2 грудня у режимі відеоконференції розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 3890).

Мета законопроекту - встановлення відповідальності для підприємств, підприємців, установ і організацій за порушення «масочного режиму» у вигляді штрафу (від 3 400 до 5 100 грн) у разі допуску відвідувачів до приміщень та транспорту без захисних масок.

Члени Комітету розглянули правки до законопроекту і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект № 3890 у другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом.

Народні депутати розглянули 816 поправок, поданих під час підготовки до другого читання проекту Закону «Про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності» № 3668.

Законопроектом пропонується визначити правові, організаційні та економічні засади проведення реабілітації особи з обмеженнями життєдіяльності у сфері охорони здоров’я з метою досягнення та підтримання оптимального рівня функціонування у її середовищі. Пропонується запровадити функціонування сучасної системи «реабілітації у сфері охорони здоров’я» (health-related rehabilitation) осіб з обмеженням життєдіяльності, тобто надання якісної реабілітаційної допомоги безпосередньо в закладах охорони здоров’я із самого початку захворювання або травми.

У документі визначаються: терміни, які в ньому вживаються; види, завдання та порядок надання реабілітаційної допомоги; особи, яким надається реабілітаційна допомога та їх права; повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері тощо.

За результатом розгляду, народні депутати рекомендували Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом.

Також депутати рекомендували Верховній Раді підтримати проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)» №4314, яким передбачено скоротити термін затвердження клінічних випробувань і реєстрації вакцин та ліків проти COVID-19.

Крім того, Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» №4358 та альтернативні до нього законопроекти №4358-1, №4358-2 та № 4358-3.

Пропоновані у законопроекті норми спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, посилення захисту від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4358 та відхилити альтернативні законопроекти.