Комітет з питань свободи слова розглянув ряд питань, що стосуються діяльності ЗМІ та дотримання свободи слова

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 грудня 2020, 09:15

2 грудня на черговому засіданні Комітету з питань свободи слова було розглянуто ряд питань, що стосуються діяльності ЗМІ та дотримання свободи слова.

Так, народні депутати заслухали журналістку телеканалу «Newsone» Віолету Товкес щодо обставин нападу на неї, який стався 28 листопада 2020 року під час прямого ефіру з всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві.

Зокрема, вона звернула увагу на те, що це не перший подібний інцидент, який стався з журналістами телеканалу, однак досі ніхто не поніс покарання. Водночас, Віолета Товкес відзначила оперативну і професійну реакцію правоохоронців на напад у її випадку, і висловила сподівання, що злочин буде розслідувано, а винні покарані.

У свою чергу, присутні на засіданні представники правоохоронних органів повідомили, що за даним випадком порушено кримінальну справу і наразі проводяться слідчі і оперативні дії.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич нагадав, що Комітет готується до проведення парламентських слухань на тему: «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки» і зауважив, що після проведення попередніх слухань реагування поліції на злочини проти журналістів принципово змінилося на краще. «Мені не відомі випадки приховування нападів на журналістів», - сказав він.

Комітет ухвалив рішення звернутися до керівника Національної поліції України з проханням взяти під особистий контроль розслідування нападу на Віолету Товкес і про його результати повідомити Комітету з питань свободи слова. Окрім того, народні депутати просять надати інформацію щодо стану розслідування випадків нападів на журналістів, які розглядалися на засіданнях профільного Комітету протягом дев’ятого скликання Верховної Ради, а також нападу на журналістку телеканалу «Newsone», який стався під прокуратурою у 2018 році.

Члени Комітету розглянули питання про рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука.

Комітет заслухав позицію автора книги Вахтанга Кіпіані та представника видавництва. Вони поінформували, що подали апеляційну скаргу, оскільки вважають, що Дарницький районний суд у своєму рішенні вийшов за межі позовної заяви.

Народні депутати увалили рішення затвердити заяву Комітету з даного питання після консультацій з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України.

На засіданні також було розглянуто звернення керівництва телеканалу «Прямий» з проханням дати оцінку можливому тиску на канал з боку Державного бюро розслідувань.

Зокрема, представники «Прямого» поінформували, що їм стало відомо про можливі обшуки у виробничих приміщеннях телеканалу, що може вплинути на підготовку програм. Вони також зазначили, що усі документи, які запитує ДБР, канал вчасно надає.

Комітет ухвалив рішення звернутися до ДБР з проханням утриматись від дій, які можуть вплинути на виробництво та трансляцію програм телеканалу «Прямий».

Окрім того, народні депутати розглянули звернення директора ТОВ «Голос.ЮА» Оксани Ващенко, яка вважає неправомірним рішення Міністерства юстиції України про скасування ліцензії Інформаційного агентства «Голос.ЮА».

Заслухавши аргументи представниці Мінюсту, Комітет вирішив додатково вивчити дане питання і розглянути його на наступних засіданнях.

 Комітет розглянув у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» (№ 3196-д).

Проектом передбачається викласти в новій редакції Закон України "Про Службу безпеки України", а також внести зміни до низки законодавчих актів, зокрема, і тих, що регулюють питання, віднесені до відання Комітету з питань свободи слова.

Під час обговорення було висловлено ряд зауважень до законопроекту, які не можуть бути враховані у вигляді поправок під час його підготовки до другого читання.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання. Відповідне рішення буде направлене Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який визначений головним із розгляду даного проекту Закону.