Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 листопада 2020, 14:47

Комітет з питань економічного розвитку у четвер, 19 листопада, на своєму засіданні розглянув у першому читанні проєкт Закону «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності» (№ 4221).

Законопроектом пропонується встановити: загальні засади саморегулювання господарської та професійної діяльності, його завдання та принципи; правові й організаційні основи створення, набуття та припинення статусу саморегулівних організацій, вимоги, яким повинна відповідати така організація; добровільність членства суб’єктів у саморегулівній організації; особливості здійснення контролю саморегулівної організації за дотриманням її членами статуту, правил організації та відповідальність за їх порушення; основи державного регулювання та державного контролю у сфері саморегулювання господарської та професійної діяльності; гарантії незалежності та захисту прав саморегулівних організацій.

За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення внести законопроєкт на розгляд Верховної Ради, рекомендувати включити його до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Під час засідання також був розглянутий проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо удосконалення діяльності, пов'язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв» (№ 4079).

У законопроєкті пропонується внести зміни до Закону «Про географічні назви», якими врегулювати: питання відносно державного управління у сфері діяльності, пов’язаної із встановленням назв географічних об’єктів, а також унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв. Визначаються повноваження Кабінету Міністрів у цій сфері; повноваження спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань географічних назв стосовно експертизи пропозицій та рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо найменування та перейменування географічних об’єктів і надання відповідного висновку; порядок найменування та перейменування географічного об’єкта. Також передбачено створення та ведення Державного реєстру географічних назв в електронному вигляді, здійснення обліку та державної реєстрації географічних назв, забезпечення доступу до відомостей цього реєстру, визначається його держатель та адміністратор.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.