У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 листопада 2020, 14:15

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №47 від 20 листопада 2020 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, у віснику опубліковано Закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», яким впроваджується комплекс заходів, спрямованих на остаточне врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості на оптовому ринку електричної енергії, а також, припиняється діяльність оптового постачальника електричної енергії.

Зокрема, Законом запроваджуються наступні механізми погашенням заборгованості:

- проведення взаєморозрахунків;

- погашення (списання) заборгованості;

- відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов'язанні;

- встановлення цільової надбавки до тарифу на розподіл електричної енергії місцевими (локальними) електромережами операторам системи розподілу.

Закон набув чинності 16 липня 2020 року.

Опубліковано текст Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень”, який приводить чинне законодавство у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», зокрема, шляхом заміни слова «злочин» словами «кримінальне правопорушення», слова «злочин невеликої тяжкості» словами «кримінальний проступок», слова «злочин середньої тяжкості» словами «нетяжкий злочин», а також внесення інших редакційних коректив.

Закон набув чинності 3 липня 2020 року.

Також у віснику міститься текст Закону «Про внесення зміни до статті 17 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Даний законодавчий акт тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, забороняє проведення громадських слухань, передбачених статтею 7 Закону “Про оцінку впливу на довкілля”.

Закон набув чинності 17 липня 2020 року.

Закон «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей» набув чинності 12 липня 2020 року. Законом запроваджено можливість вступу до усіх закладів вищої освіти вступників з тимчасово окупованої території та території населених пунктів на лінії зіткнення за вступними іспитами в межах установлених квот.

Розміщено текст Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я», який надає право науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти та інтернам брати участь у наданні закладами охорони здоров’я медичної допомоги, у тому числі вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої). Закон набув чинності 24 липня 2020 року.

Окрім того, у №47 «Відомостей Верховної Ради України» опубліковно постанови про попередні звіти Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни за шість місяців діяльності і Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк  та інших громадських активістів протягом 2017–2018 років.

Ще одна Постанова стосується створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів.

Також у відомостях розміщено ряд кадрових постанов, зокрема, про дострокове припинення повноважень народного депутата України Бєлькової О. В., звільнення Смолія Я. В. з посади Голови Національного банку України і Терентьєва Ю. О. з посади Голови Антимонопольного комітету України.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».