Комітет з питань транспорту та інфраструктури рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт щодо вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 листопада 2020, 12:06

18 листопада відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури, у якому взяли участь народні депутати, представники Міністерства інфраструктури України, Державіаслужби України.

Народні депутати розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України» (№ 3683).

Законопроєктом передбачено, що порядок розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України має відбуватися із врахуванням актів Європейського Союзу в галузі цивільної авіації.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за результатом розгляду законопроєкту прийняти його в першому читанні за основу.

У ході засідання членами Комітету обговорено проєкт Закону «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації» (№ 3716), яким, зокрема, уточнюється понятійний апарат, унормовуються питання обліку (реєстрації) безпілотних повітряних суден, встановлюються вимоги до компетентностей дистанційного пілота, його підготовкиї, запроваджується обов’язок експлуатанта БПС щодо страхування відповідальності за шкоду, заподіяну третім особам.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатом розгляду у першому читанні прийняти законопроєкт №3716 за основу.

Також розглядався на засіданні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" щодо додаткових джерел наповнення територіальних дорожніх фондів» (№ 2779).

Комітет висловив ряд зауважень до законопроєкту і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Окрім того, народні депутати обговорили проект Закону «Про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації» (№ 4110) і вирішили перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Комітет з питань транспорту та інфраструктури також розглянув і надав свої пропозиції до ряду законопроектів, щодо опрацювання яких не є головним.

Зокрема, члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді проєкт Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо додаткових джерел наповнення територіальних дорожніх фондів» (№ 2780) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет обговорив проєкт Постанови «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо налагодження залізничного сполучення північних районів Луганської області із загальною мережею української залізниці» (№ 4145).

Народні депутати зазначили, що доцільно передбачити у проєкті Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» видатки на фінансування не безпосередньо будівництва, а на виконання передпроєктних робіт і розроблення проєктної документації та запропонували відповідно уточнити та скоригувати передбачене у пункті 2 проєкту Постанови завдання Кабінету Міністрів.

Було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді проєкт Постанови прийняти за основу з урахуванням висловленого зауваження.