Комітет з питань цифрової трансформації рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного законопроєкт, який врегульовує подальше використання е-паспортів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2020, 16:31

Комітет цифрової трансформації на своєму засіданні у середу, 18 листопада, яке відбулось в режимі відеоконференції, розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (№4355).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 278, громадяни України мають можливість користуватись е-паспортами та е-паспортами для виїзду за кордон до кінця 2021 року. Законопроектом передбачається закріпити на рівні закону визначення таких понять як «е-паспорт» та «е-паспорт для виїзду за кордон», а також можливість використання е-паспортів громадянами України після 2021 року.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проєкт Закону до порядку денного четвертої сесії.

Члени Комітету також підтримали включення до порядку денного проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України» (4378), який врегульовує питання резервного копіювання інформації та відомостей державних електронних інформаційних ресурсів, а також централізованого зберігання Держспецзв’язку таких резервних копій.

Окрім того, на засіданні було розглянуто ряд законодавчих ініціатив, щодо яких Комітет не є головним.

Так, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проєкт Закону «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом стосовно конфіденційності та забезпечення збереження інформації» (№0075). Даний висновок буде направлено Комітету з даного питання до Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Метою прийняття проєкту Закону є проведення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Меморандумом про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом стосовно конфіденційності та забезпечення збереження інформації, підписаним 3 липня 2017 року.

Як зазначив, доповідаючи законопроєкт, заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, проєктом пропонується ратифікувати Меморандум із заявою, яка розтлумачує, що в Україні не тільки Національна поліція, як уповноважений орган по взаємодії із Центральним бюро Інтерполу буде здійснювати взаємодію і, відповідно, захищати інформацію, яка передається між суб’єктами, а й інші установи і органи, які, відповідно до узгоджених рішень, будуть напряму підключатися до Центрального бюро Європолу.

На засіданні було розглянуто проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства стосовно ведення господарської діяльності (№3501), яким пропонується врегулювати питання критеріїв віднесення суб’єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва, а також упорядкування та чіткого визначення цілей застосування класифікацій суб’єктів господарювання. Також передбачено удосконалення норм, які регулюють правовідносини з корпоративного управління суб’єктів господарювання та встановлення прозорої процедури погодження укладання договору сервітуту на земельну ділянку для суб’єктів господарювання та землевласників, землекористувачів.

Комітет підтримав прийняття законопроєкту у першому читанні і прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку врахувати зауваження та пропозиції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та профільних асоціацій при підготовці законопроєкту до другого читання.

Члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо запровадження почесного звання "Заслужений працівник сфери телекомунікацій України")» (№4017) і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу. Даний висновок буде направлений Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (№ 3774).

Проектом Закону, зокрема, пропонується вдосконалити реєстраційну процедуру, а також процедуру розгляду скарги на реєстраційні дії (рішення); збільшити строк на оскарження реєстраційних дій (рішень) – з 60 календарних днів до 3 місяців; запровадити можливість проведення окремих реєстраційних дій без втручання людини.

Профільний підкомітет висловив ряд зауважень і пропозицій до законопроєкту, зокрема, що стосуються необхідності визначення порядку розгляду державним реєстратором – Міністерством юстиції повідомлень про виявлення фактів використання його індентифікаторів доступу до державного реєстру іншими особами.

Члени Комітету підтримали проєкт Закону і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його у першому читанні за основу із врахуванням пропозицій і зауважень Комітету. Даний висновок буде направлено Комітету з питань правової політики, визначеному основним із підготовки законопроєкту.

Комітет підтримав прийняття Верховною Радою у першому читанні за основу проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді» (№4185), яким встановлюється можливість надання гарантійного талона на придбані товари в електронному вигляді. Водночас, було висловлено ряд пропозицій і зауважень, які пропонується врахувати під час підготовки проєкту до другого читання. Даний висновок буде направлений Комітету з питань економічного розвитку.