Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу нову редакцію законопроєкту щодо вдосконалення діяльності АРМА

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2020, 12:50

17 листопада Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№ 3335-1), направлений Верховною Радою на повторне перше читання.

Метою даного проєкту Закону є створення законодавчих передумов для підвищення прозорості системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, підвищення інституційної спроможності та ефективності роботи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів, які перебувають в управлінні Національного агентства, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині розшуку, управління та реалізації активів, одержаних від корупційних та інших злочинів.

Одна із авторів народна депутатка Галина Янченко представила зміни, які запропоновано внести до тексту законопроєкту під час його підготовки до повторного першого читання.

Так, за її словами, за підсумками обговорення з народними депутатами, частину норм, які планувалось у первинному законопроєкті змінити, пропонується залишити у редакції чинного законодавства. «У більшості, це норми, які надавали АРМА «надповноваження» - більші, чим у будь-яких інших органів центральної влади, більші ніж у деяких правоохоронних органів, - зокрема, щодо блокування передачі майна та інші», - сказала Галина Янченко.

Серед ключових змін, внесених до проєкту, народна депутатка назвала: заборону АРМА реалізовувати (продавати) заарештовані активи до винесення ухвали суду, окрім майна, що швидко псується, швидко втрачає свою цінність, або якщо сам власник майна звернувся до АРМА з проханням його продати; додано норму, згідно з якою не лише прокурор і суд можуть передати рішення суду АРМА для виконання, а й зацікавлена особа; АРМА не надається процесуальний статус, однак прокурори повинні консультуватися з агентством, подавати запити щодо того, чи може воно розпоряджатися майном і яким чином.

Галина Янченко наголосила, що законопроєктом створюються умови для продажу майна саме на аукціонах, максимально відкрито і з залученням системи Prozorro.

Представник АРМА, у свою чергу, зауважив, що даний законопроєкт не вирішує проблеми з якими стикається даний орган, а створює нові проблеми для АРМА і власників активів.

Зокрема, він висловився за надання АРМА права сторони в судовому процесі і зазначив, що так звані надповноваження – це особливості роботи із арештованими активами й інші органи з таким не стикаються. Представник Національного агентства навів ще ряд положень, які не враховані у проєкті Закону. «Ми категорично проти цієї редакції», - сказав він і звернувся з проханням залучити АРМА до підготовки даного законопроєкту.

Галина Янченко нагадала, що та редакція, яка готувалась із залученням АРМА, не знайшла підтримки у депутатського корпусу.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна сказала, що вважає за необхідне консультуватися із зацікавленими органами. «Ми можемо не погоджуватися, але не почути ті органи, які будуть застосовувати це законодавство, здається, це не дуже комплексний підхід», - наголосила вона.

Після тривалої дискусії Комітет прийняв рішення зареєструвати текст законопроєкту у новій редакції, запропонованій авторським колективом, і рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу, передбачивши можливість внесення змін у порядку, визначеному статтею 116 Регламенту Верховної Ради України.

Члени Комітету розглянули проєкти нормативно-правових актів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Визнано такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства законопроєкти «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу» №3944 (із зауваженням щодо уточнення деяких повноважень державного органу) і «Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі»4096 доопрацьований (із зауваженням, щодо уточнення формулювань).

Наступне засідання Комітету заплановане на вівторок, 1 грудня, о 15.30.