Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 листопада 2020, 14:24

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово народним депутатам для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України №3987.

Законопроект доповів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Він зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до статей 12, 21, 32, 36 Закону України «Про Державний земельний кадастр» щодо визначення складу відомостей Державного земельного кадастру про державний кордон України, а також підстав та порядку їх внесення до Державного земельного кадастру, а також внести зміни до статей 9, 20, 25, 42, 67 Закону України «Про землеустрій» щодо обов’язковості землеустрою та документації із землеустрою.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

За результатами обговорення законопроект був прийнятий за основу 276 голосами «за».

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Ярослав Железняк.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони №3935.

Законопроект доповів народний депутат Валерій Божик. Він обгрунтував прийняття законопроекту реальною потребою встановити кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення.

Доповідач також, враховуючи той факт, що видобування корисних копалин місцевого значення в промислових масштабах здебільшого здійснюється юридичними особами, запропонував внести відповідні зміни до Кримінального Кодексу України та з метою усунення можливості видобування корисних копалин місцевого значення у промислових об’ємах без спеціального дозволу, доповнити Кодекс України про надра положенням про те, що видобування корисних копалин без спеціальних дозволів та гірничого відводу дозволяється лише для господарських і побутових потреб не пов’язаних з виробництвом продукції.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакуменко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати підтримали прийняття законопроекту і за результатами голосування прийняли його у першому читанні 283 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів №3633 доповів народний депутат Андрій Кожем’якін. «Законопроект спрямований на посилення захисту журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від застосування погроз або насильства у зв’язку із здійсненням журналістами законної професійної діяльності, а також у випадку перешкоджання їх законній професійній діяльності», - відзначив доповідач.

Законопроектом пропонується збільшити санкції у статті 171 Кримінального кодексу України, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 3451 Кримінального кодексу України, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський у співдоповіді повідомив, що Комітет заслухав інформацію підкомітету з питань організації охорони громадської безпеки і порядку, з’ясувавши позицію членів Комітету, які відзначили, що окремі положення законопроекту потребують доопрацювання, але враховуючи його актуальність, зазначив, що законопроект може бути доопрацьований при підготовці його до другого читання.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону №3633 в першому читанні прийняти за основу.

Народні депутати загалом підтримали законопроект та відзначали, що питання захисту та безпеки журналістів потребують поглиблення з боку держави.

Законопроект за результатами голосування прийнято за основу 305 голосами «за».

Головуючий оголосив перерву у засіданні, запросивши керівників депутатських фракцій і груп на нараду.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян №3911 доповідає заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він зазначив, що в Україні кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності за останній час стала дуже серйозною проблемою.

Правоохоронні органи вимушені реагувати на кожне таке повідомлення, задіюючи значну кількість спеціальної техніки та особового складу, вимушено відволікаючи від виконання основних службових завдань.

Антон Геращенко зазначив, що метою прийняття законопроекту є є суттєве зменшення кількості завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності, а також забезпечення економії матеріальних й інших ресурсів органів державної влади, які використовуються для їх перевірки та усунення негативних наслідків розповсюдження неправдивої інформації.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловили зауваження до законопроекту.

За результатами голосування законопроект прийнято за основу 235 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" №3901 доповіла заступник Міністра інфраструктури Наталія Форсюк.

Голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Олександр Скічко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

253 голосами «за» законопроект №3901 було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій №3851 підготовленого до другого читання.

Вони підтримали кілька правок, поставлених на голосування на підтвердження.

З урахуванням цих правок законопроект 293 голосами було прийнято у другому читанні і в цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками №0853.

Народні депутати розглянули у першому читанні три законопроекти про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 Закону України "Про ринок природного газу) за №№4119, 4119-1, 4119-2.

Законопроект №4119 доповів народний депутат Давид Арахамія.

Інші проекти їх автори не доповідали.

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №4119 за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект №4119  прийнято за основу 279 голосами «за».

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31-34 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік") №4120.

Проект доповів народний депутат Давид Арахамія.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

230 голосами «за» законопроект після обговорення було прийнято за основу.

Народні депутати включили до порядку денного проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг №4313.

За результатами розгляду і голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу («за» - 212 голосів) і був направлений на доопрацювання 254 голосами.

Верховна Рада 255 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо депутатських звернень)» №3157.

Народні депутати 255 голосами підтримали проект Постанови про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду №4158.

Верховна Рада 277 голосами прийняла в цілому проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів спрямованих на включення Національного дендрологічного парку "Софіївка" Національної академії наук України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та його розвитку №4047.

Народні депутати 280 голосами прийняли в цілому проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України (28 червня 2021 року) №3007а.

В цілому 276 голосами «за» прийнято проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років" (щодо зміни складу Тимчасової слідчої комісії) №4165.

Народні депутати 280 голосами підтримали в цілому  проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Акту проголошення незалежності України №3008а.

280 голосами «за» прийнятий за основу і в цілому проект Постанови про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди №4084.

Головуючий закрив пленарне засідання.