Конституційний Суд України змінив порядок денний, - Руслан Стефанчук

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України
02 листопада 2020, 13:34

 
Ситуація з Конституційним Судом України має бути вирішена за участю Парламенту України. Про це зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Погоджувальній раді депутатських фракцій (депутатських груп) і запропонував розглянути дві складові для врегулювання.

«Перший — це вирішення питання негайного повернення електронного декларування і відновлення чинності усіх пов'язаних із ним норм. Необхідно віднайти компромісну ініціативу. Другий — нам треба подумати над вирішенням питання щодо функціонування Конституційного Суду України», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, сьогодні «об 11-й годині були скасовані загальні збори суддів і був із порушенням усіх процедур змінений порядок денний роботи Конституційного Суду України. О 12-й годині почнеться пленарне засідання Великої палати Конституційного Суду України, на якому за конституційним поданням 46 народних депутатів продовжуватиметься розгляд справи щодо офіційного тлумачення положень першого речення частини 1-ої статті 13-ої, частини 1-ої статті 14-ої Конституції України — це те, що стосується тлумачення по землі».

Перший віцеспікер Парламенту України висловився за те, аби Парламент України цього тижня доукомплектував вакантні посади в Конституційному Суді України.

Руслан Стефанчук повідомив про те, що на цьому тижні будуть представлені результати аудиту держави — «чек за “вечірку” в 30 років періоду незалежності України», а також найближчим часом, на вимогу Президента України Володимира Зеленського, буде представлена стратегія економічного розвитку до 2030 року.

Крім того, триває робота над Планом законопроектних робіт на 2021 рік. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, складовою цього Плану має стати питання дерадянізації українського законодавства. Відповідний проєкт закону був зареєстрований минулого тижня.

«Я дуже сподіваюсь на конструктивний діалог і підтримку цього законопроєкту», — зазначив Руслан Стефанчук і додав: «Завершення місцевих виборів, думаю, дасть нам усім можливість повернутися до напрацювання тих законодавчих ініціатив, які обговорюються тривалий час, і робочі групи щодо яких створені у Верховній Раді України. Насамперед, я маю на увазі: законопроєкти про опозицію, про державні символи України, про народовладдя, про нормативно-правові акти тощо. Тому закликаю всіх членів робочих груп активізуватися».

Насамкінець Перший віцеспікер Парламенту України запропонував вирішити питання щодо парламентських слухань. «На жаль, Регламент передбачає їх проведення тільки в залі Верховної Ради України, а епідеміологічна ситуація цьому заважає. Давайте подумаємо, як нам не заблокувати проведення парламентських слухань ще на певний період», — зазначив Руслан Стефанчук. Політик закцентував увагу на необхідності дотримання народними депутатами України правил карантину, зокрема — маскового режиму.