Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 листопада 2020, 12:32

Відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що цей тиждень буде непростим, оскільки планується розгляд ряду питань, які є ключовими для життя нашої держави і сьогодні, і у наступному році, зокрема, це бюджет і питання пов’язані з євроінтеграцією.
Дмитро Разумков висловив свою позицію, як громадянин, щодо рішення Конституційного суду України, прийнятого на минулому тижні. Зокрема, він висловив впевненість, що Верховна Рада буде достатньо швидко реагувати на ті виклики, які постали перед суспільством і державою, пов’язані з роботою антикорупційної вертикалі.

Голова Верховної Ради поінформував, що сьогодні пройшла нарада з представниками усіх депутатських фракцій та груп. «Вже є кілька законопроєктів на розгляді Парламенту і до кінця дня має бути зареєстрований законопроєкт, який буде відновлювати дію закону, пов’язаного з електронним декларуванням станом на 27 жовтня 2020 року і відновлювати статтю 366-1  Кримінально-процесуального кодексу України», - сказав він, додавши, що буде надано два місяці на те, щоб вивчити питання та прийняти рішення, пов’язані з питаннями, які були порушені Конституційним судом у його рішенні.

Очільник Парламенту закликав усіх депутатів долучитися до розгляду цього законопроєкту підкресливши: «Я впевнений, що Верховна Рада повинна, як завжди, продемонструвати свою консолідовану позицію щодо таких питань і, вважаю, що таке рішення повинно бути прийняте на цьому пленарному тижні. Для цього повинна бути єдина позиція всіх депутатських фракцій і груп у розуміння відповідальності, яка сьогодні знову стоїть перед Верховною Радою України вже дев’ятого скликання».

Другою великою проблемою, яка поглиблюється, Дмитро Разумков назвав питання коронавірусної хвороби. Він нагадав, що на минулому тижні знову зафіксовано так званий антирекорд – 8753 громадянина України, які захворіли за добу.

Голова Верховної Ради звернувся до народних депутатів і до всіх громадян з проханням відповідально ставитись до себе, до своїх близьких і до суспільства та дотримуватись маскового режиму, який дозволяє значно зменшити загрозу, яку несе коронавірусна хвороба.

Дмитро Разумков також поінформував, що Міністр охорони здоров’я просить розглянути на цьому пленарному тижні законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№3891), яким пропонується посилити відповідальність за неносіння масок.

Голова Верховної Ради прозповів про своє відрядження до Німеччини на минулому тижні, зазначивши, що Україна має достатньо серйозну підтримку на рівні Бундестагу.

«Всі колеги на всіх зустрічах говорили єдине, що для того, щоб рухатись в сторону Європи, нам з вами треба чітко розуміти, що верховенство права є ключовим аспектом для досягнення цієї мети», - підкреслив він.

Далі Спікер Парламенту зупинився на питаннях, які Верховна Рада планує розглянути на цьому тижні. Так, на четвер планується розгляд бюджету на 2021 рік і сьогодні має відбутися засідання Комітету з питань бюджету з даного питання.

«Я впевнений, що і Комітет більш ніж серйозно поставиться до цього питання, і відповідально будуть ставитись під час прийняття рішення всі депутатські фракції та групи і кожний народний депутат України», - зауважив він.

Також на цьому тижні, за словами Голови Верховної Ради, планується розглянути проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№3711), а також законопроєкти щодо інвестнянь, питань антикорупційної стратегії і пов’язані з парламентським контролем.

Окрім того, Парламент має розглянути проєкт постанови, яка переносить вісім раніше запланованих парламентських слухань у зв’язку із ситуацією з коронавірусною хворобою.

Голова Верховної Ради закликав комітети і, зокрема, Комітет з питань бюджету відповідально ставитись до витрачання коштів з ковідного фонду. «Я впевнений, що Верховна Рада, як завжди, буде приймати виважені рішення і розуміти, куди треба направляти кошти, яких сьогодні не так багато, як би нам з вами хотілось», - підкреслив він.

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який зупинився на ситуації, яка склалася у зв’язку із рішенням Конституційного суду, прийнятим на минулому тижні.

Зокрема, він підтримав ініціативу, що ситуація має вирішуватися за участю Парламенту і закликав почати шукати вихід із ситуації, що склалася.

Руслан Стефанчук запропонував на цьому тижні доукомплектувати вакансії у Конституційному суді України.

Він також поінформував про питання, пов’язані з формуванням плану законопроєктних робіт на 2021 рік і подякував комітетам, які внесли свої пропозиції.

Серед складових плану законопроєктних робіт він назвав питання дерадянізації українського законодавства, поінформувавши, що відповідний проєкт закону був внесений до Верховної Ради на минулому тижні. Перший віцеспікер висловив сподівання на конструктивний діалог і підтримку даного законопроєкту.

За словами Руслана Стефанчука, на цьому тижні будуть представлені результати аудиту держави, що дасть можливість побачити «у якому стані економічного розвитку знаходимось ми зараз». Також, на вимогу Президента України, ближчим часом буде представлена стратегія економічного розвитку до 2030 року.

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що «завершення місцевих виборів дасть нам можливість всім повернутися в конструктивне русло напрацювання того законодавства, про яке ми тривалий час говоримо і робочі групи щодо якого створені у Верховній Раді». Він закликав членів робочих груп активізуватися і перейти в конструктивне поле.

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп, а також голови парламентських комітетів.

У п’ятницю, 6 листопада, під час години запитань до Уряду Верховна Рада заслухає Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо питань реалізації державної політики у боротьбі з COVID-19 та економічних питань, пов’язаних з підготовкою бюджету.

У вівторок, 3 листопада, після виступів представників депутатських фракцій та груп, Верховна Рада заслухає Міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо поточної ситуації у країні, пов’язаної з COVID-19.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп).