До Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування офіційно надійшов спільний висновок Європейської комісії «За демократію через право» та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини щодо законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 жовтня 2020, 14:01

До Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування офіційно надійшов терміновий спільний висновок Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) щодо законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№ 3612), прийнятий на онлайн засіданні 124-ї пленарної сесії Венеційської комісії 8–9 жовтня 2020 року.

Висновок стосується відповідності законопроекту міжнародним стандартам, зокрема Кодексу належної практики щодо референдумів, розробленому Венеційською комісією і підтриманому статутними органами Ради Європи (CDL-AD (2007) 008rev-cor), а також Копенгагенському документу ОБСЄ 1990 року. У висновку враховано попередні рекомендації Венеційської комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні та звіти БДІПЛ та Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про вибори, які проводять в Україні.

Під час підготовки законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№ 3612) до другого читання Комітет на своєму засіданні розглянув зауваження і пропозиції, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи, зокрема і ті, що були спрямовані на реалізацію окремих рекомендацій, висловлених у попередньо наданому Комітету спільному висновку Венеційської комісії. За результатами розгляду цього законопроекту у другому читанні Комітетом прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону з реєстр. № 3612 прийняти в другому читанні та в цілому.

Разом з тим, зважаючи на положення частини другої статті 117 і частини шостої статті 118 Регламенту Верховної Ради України, наразі законопроект за № 3612 доопрацьовується у Комітеті з урахуванням зауважень, наданих до законопроекту Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України, а також рекомендацій, висловлених у спільному висновку Венеційської комісії та БДІПЛ, що раніше не були враховані Комітетом.