Огляд головних тем «Голосу України» від 22 жовтня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 жовтня 2020, 10:10

Сьогодні у «Голосі України»:

Голосуймо відповідально та безпечно

США розширили санкції щодо "Північного потоку-2"

Дипломати продовжують активно просувати Кримську платформу

Народовладдя - це не лише референдуми

Правоохоронці Донеччини готові до забезпечення порядку під час виборів

Омбудсман заявила про порушення права на життя громадян на тимчасово окупованих територіях

У Європі повертаються до локдауну

 

Голосуймо відповідально та безпечно

У неділю, 25 жовтня, українці обиратимуть місцеву владу - міських, сільських, селищних голів та депутатів місцевих, районних та обласних рад. Як голосувати та скільки позначок у бюлетені ставити - роз'яснили у Центральній виборчій комісії.

У день голосування виборчі дільниці працюватимуть з восьмої години ранку до восьмої години вечора. У ЦВК рекомендують виборцям іти на дільницю з паспортом у вигляді книжечки або ІD-карткою, оскільки дільничні комісії не мають технічних пристроїв, щоб перевірити паспорт у додатку "Дія". Документом, що посвідчує особу, може бути також тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які нещодавно прийняті до громадянства). Для видачі бюлетеня члену ДВК потрібно буде встановити особу, а для цього виборцю доведеться зняти маску. Проте документ не потрібно передавати в руки членам комісій для перевірки місця реєстрації, адже виборча адреса не завжди збігається з нею. До того ж, як відомо, цього року було значно спрощено процедуру зміни місця голосування. Цим правом скористалися щонайменше 100 тисяч виборців. Водночас, як уточнили в ЦВК, відсутність у паспорті фото, вклеєного в 25 або 45 років, не є підставою для відмови у видачі бюлетеня. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/337299).

США розширили санкції щодо "Північного потоку-2"

Державний департамент США розширив санкції щодо "Північного потоку-2". Нові заходи стосуватимуться компаній, які надаватимуть послуги або фінансування, в тому числі "для модернізації або установки обладнання" суден, що беруть участь у проекті "Північний потік-2", пише The Wall Street Journal з посиланням на Держдеп. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/337285).

Дипломати продовжують активно просувати Кримську платформу

Міністерство закордонних справ України розпочинає наступну стадію активної адвокації Кримської платформи. Про це перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила під час зустрічі з послом ЄС в Україні Матті Маасікасом. (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/337259).

Народовладдя - це не лише референдуми

Всеукраїнські та місцеві референдуми, дієвий суд присяжних та процедура відкликання депутатів - це аж ніяк не повний перелік інструментів, які можуть отримати громадяни України. Що вже зроблено законодавцями, а над чим ще належить докладно попрацювати?

Уже в листопаді українці зможуть отримати легітимні правові механізми, які стосуються народовладдя через проведення всеукраїнського референдуму. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час прес-конференції на тему: "Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?", яка відбувалася в онлайн-режимі. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/337300).

Правоохоронці Донеччини готові до забезпечення порядку під час виборів

Поліція Донецької області готова до забезпечення публічної безпеки та порядку під час виборів. Про це повідомив начальник поліції Донецької області Микола Семенишин під час спільного брифінгу з представниками Громадянської мережі ОПОРА в Краматорську. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/337303).

Омбудсман заявила про порушення права на життя громадян на тимчасово окупованих територіях

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що отримала від правозахисників актуальну інформацію щодо ситуації з поширенням COVID-19 на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, яка свідчить про порушення права на життя та охорону здоров'я громадян.

Вона повідомила, за офіційною статистикою, загальна кількість осіб, хворих на коронавірусну інфекцію, на тимчасово окупованій території Донецької області становить 5392, одужали - 2418, летальних випадків - 367. На тимчасово окупованій території Луганської області загальна кількість хворих - 1352, одужали 1011, летальних випадків - 64. Окрім захворювання на коронавірусну інфекцію, розповсюдженим діагнозом є пневмонія та ГРВІ. Нині відомо 3058 зареєстрованих випадків захворювання на пневмонію. З них летальних - 73. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/337293).

У Європі повертаються до локдауну

Поки що в окремих країнах і на окремих територіях. Однак наступ коронавірусу змушує переглядати обмежувальні заходи і вдаватися до жорсткіших заборон. Попри те, що в більшості європейських держав заявили, що повернення до весняного локдауну не буде, оскільки два місяці «зупинки» в житті країн дорого коштували національним економікам та боляче вдарили по бюджетах громадян, проте різке збільшення кількості хворих на COVID-19 та серйозний тиск на національні медичні системи (в деяких країнах навіть більший, ніж навесні) змушують владу знову повертатися до непопулярних методів. Життя і здоров’я громадян — цінніші. (читайте у «Голосі України» на 5 стор. >>> article/337261).

Повний випуск «Голосу України» від 22.10.2020 на сайті http://www.golos.com.ua