Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл з нагоди 20-ї річниці прийняття резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2020, 17:40

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 21 жовтня у форматі відеоконференції провів круглий стіл з нагоди 20-ї річниці прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Відкриваючи засідання, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва висловила переконання, що для України резолюція Ради Безпеки ООН 1325 має бути практично-прикладним документом, а не просто ціннісною настановою міжнародного співтовариства, оскільки в країні триває міжнародний збройний конфлікт.

Вона також відзначила, що Україна стала першою державою, яка прийняла Національний план дій у період збройного конфлікту. Він був прийнятий у лютому 2016 року і його дія завершується у 2020 році.

Неллі Яковлєва зауважила, що зараз стоїть завдання сформувати новий план дій. «Верховна Рада не є виконавцем Резолюції 1325, але я глибоко переконана в тому, що ми як народні депутати маємо стояти на тих позиціях, щоб ціннісно і на законодавчому рівні відповідати тим ініціативам, які закладені в Резолюції 1325», - підкреслила вона.

«Спільне завдання, яке стоїть перед нами усіма, де б ми не працювали, - це підвищення залучення жінок до миротворчих процесів на міжнародному, національному і регіональному рівнях», - наголосила народна депутатка, додавши, що це важливо для наближення завершення міжнародного збройного конфлікту і закладення основ постконфліктного миробудівництва.

Учасники круглого столу обговорили міжнародний досвід впровадження резолюції, підбили підсумки реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, визначили основні напрямки розробки нового Національного плану дій, а також залучення жінок до процесів миротворення.

У заході взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції Тобіас Тиберг, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії Ерік Сведал, керівниця Офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер, старша радниця з гендерних питань, керівниця гендерного підрозділу Спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ в Україні Санне Тілеманс, представники центральних органів виконавчої влади, навчальних закладів, міжнародних та громадських організацій.

Зокрема, Людмила Денісова окреслила проблеми у сфері захисту осіб, які постраждали внаслідок військового конфлікту на сході України, відзначивши, що найбільшою мірою вони стосуються жінок.

На її думку: «Наступний Національний план дій з виконання резолюції 1325 має передбачити: дієвий механізм забезпечення повної та рівноправної участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень на всіх етапах миробудування, включаючи участь у мирних переговорах, реінтеграції та примиренні; запобігання конфліктам; попередження насильства за ознакою статі; попередження усіх форм експлуатації; підтримку мирних ініціатив; захист прав і врахування потреб постраждалих в умовах конфліктів і після їх завершення, зокрема, від різних форм насильства і переслідування; допомогу та відновлення, врахування особливих потреб жінок та дівчат, у тому числі, уразливих категорій в економічному відновленні та перехідному правосудді конфліктних та постконфліктних ситуацій». Також Уповноважений з прав людини наголосила на необхідності належного кадрового і фінансового забезпечення виконання програми.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова відзначила, що серед пріоритетних питань, у контексті імплементації Резолюції 1325 залишаються такі завдання: забезпечення значної участі жінок у мирних процесах, посилення захисту жіночих правозахисників і організацій, забезпечення участі жінок у прийнятті економічних рішень у постконфліктних ситуаціях, збільшення кількості жінок в операціях з підтримання миру та національних служб безпеки, фінансування порядку денного «Жінки, мир, безпека» та інвестування у жінок, які будують мир.

Посоли Швеції Тобіас Тиберг і Норвегії Ерік Сведал поінформували про досвід реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 і наголосили на важливості належного фінансування Національного плану реалізації резолюції, а також важливості більшого залучення жінок до переговорного процесу під час мирного врегулювання, та закликали відстоювати їх права.

На важливості залучення жінок до встановлення стійкого миру, зокрема, в якості медіаторів, зупинилася і Голова офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова. «Їх включення в запобігання конфліктів та встановлення миру дає суттєві результати», - сказала представниця ООН.

На її думку, новий національний план дій «Жінки, мир, безпека» може слугувати важливим знаряддям для прискорення повноцінної участі жінок у створенні стійкого миру та безпеки в країні, а також зробити кращою інклюзію в Україні.

Учасники засідання ознайомились із міжнародним досвідом виконання резолюції 1325, а також інформацією міжнародних організацій щодо її реалізації на територіях України, охоплених збройним конфліктом.

Заступниця Міністра соціальної політики України з питань євроінтеграції Ольга Ревук поінформувала про хід та підсумки реалізації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» та роботу із розробки нового національного плану до 2025 року, яка проводиться у співпраці з усіма органами центральної виконавчої влади та громадськістю.

«Урядом України на початку 2016 року був прийнятий Національний план з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН. Тим самим на державному рівні було визнано необхідність активної участі жінок у подоланні, попередженні конфліктів і миробудівництві загалом», - підкреслила Ольга Ревук.

«Відмінність другого Національного плану, який зараз розробляється Міністерством, від попереднього, полягає в його орієнтованості на результат», - підкреслила заступниця Міністра, зазначивши, що оцінювання його ефективності буде здійснюватись на основі кількох показників, відповідно до стратегічних і оперативних цілей.

Основним інтегрованим показником, який буде свідчити про успішність даного документа в Україні в цілому – буде місце країни в індексі ООН «Становище жінок, миру і безпеки». «На сьогодні Україна посідає 105 місце серед 165 країн світу за цим показником», - сказала Ольга Ревук.

Вона також повідомила, що у другому Національному плані буде значно розширене коло його виконавців.

Окремо були представлені підсумки реалізації Національного плану дій у Міністерстві внутрішніх справ, Державній прикордонній службі України та у навчальних закладах сектору безпеки і оборони на прикладі Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького

Представники Луганської та Донецької обласних державних адміністрацій розповіли про виконання Національного плану дій і відзначили особливу важливість і актуальність засад Резолюції 1325 для областей, де триває військовий конфлікт.

Учасники круглого столу наголосили на важливості подальшого виконання вимог резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», як ключового документа у сфері дотримання прав жінок в умовах конфліктів та залучення їх до миротворчого процесу.