Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 жовтня 2020, 12:53

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів, посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, представники дипломатичних представництв іноземних держав та інші офіційні особи.

Головуючий нагадав, що відповідно до Конституцій України Верховна Рада заслуховує щорічне послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Головуючий запросив на трибуну Президента України Володимира Зеленського.

Президент України звернувся до Верховної Ради України з посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України на початку свого виступу запропонував «з наступного року запрошувати з кожної області України військових, медиків, учителів, студентство, молоді родини, пенсіонерів, громадських діячів, підприємців, науковців, митців, спортсменів і звітувати про те, що зроблено, та презентувати плани на майбутнє людям, які найняли мене на роботу на п'ять років».

В.Зеленський сказав, що основою його звіту є його передвиборча програма. Але розпочав свій виступ з теми, про яку ніхто не думав ні в Україні, ні у світі - це COVID-19. «З початком його поширення ми вжили жорстких, та ефективних заходів. Ми обирали між двома сценаріями - поганим та ще гіршим. Удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих? Звісно, ми вибрали перший варіант. Вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час», - зазначив він.

Президент України поінформував про те, що було зроблено: відновлення системи лабораторій, відновлення вертикалі державних санітарних лікарів, подолання дефіциту захисних масок, тестів, дезінфекторів, захисних костюмів, апаратів ШВЛ, а згодом про розгортання та налагодження їх масштабного українського виробництва, а також про підвищення заробітних плат медикам, що протидіють COVID-19, до 300%.

«Ми витримали перший етап та пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки та ВВП. Але воно торкнулося всіх країн світу. Але порівняно з багатьма європейськими країнами наше падіння менше», - відзначив Глава держави.

В.Зеленський звернувся до всіх до громадян, які, незважаючи на страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це для галочки. «Маска на вашому обличчі - це безпека інших людей», - сказав він, додавши: «Я вірю, що ми все подолаємо. Ми вже обговорили з європейськими партнерами постачання в Україну вакцини, щойно вона з’явиться. У нас неймовірні медики. Та всі інші, хто протидіє коронавірусу. Головне - бути згуртованими. Ми не раз доводили, що коли українці згуртовані, вони можуть перемогти будь-які віруси».

Президент України далі у виступі торкнувся теми завершення війни на Донбасі, настання миру, повернення наших людей та повернення наших територій. Він відзначив, що влада розблокувала Нормандський процес, заблокований з 2016 року. «Вдалося звільнити та повернути рідним 136 наших людей. Процес звільнення наших громадян триває, ми пам’ятаємо про всіх, хто досі перебуває в полоні, і робимо все для їхнього повернення. 27 липня було оголошено про припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль - найдовше за роки війни», - додав він.

Володимир Зеленський також додав, що «Європейський Союз, США, Канада, Велика Британія, Туреччина та інші наші партнери продовжують незмінну підтримку України».

Він також повідомив, що наші дипломати безперервно працюють для підготовки наступного Нормандського саміту в Берліні. «Ми чекаємо на його найскоріше проведення і продовження діалогу та руху задля настання в Україні бажаного миру. Ми не забуваємо, що і в Криму, і на окупованому Донбасі живуть наші громадяни. І ми маємо дбати про них та боротися за них», - зазначив він.

Володимир Зеленський під час виступу розповів про стратегію розвитку економіки Донбасу, наголосивши: «Вже сьогодні на вільних територіях Донеччини й Луганщини ми будуємо новий Донбас. Сучасний, безпечний, заможний. Але щоб зробити таким регіон, який найбільше постраждав від російської агресії, потрібні особливі економічні умови. Нам потрібна Стратегія розвитку економіки Донецької та Луганської областей, що включатиме податкові та митні преференції, страхування військово-політичних ризиків для інвесторів, арбітраж за міжнародними стандартами. Робота над нею вже почалася».
Окремою темою у виступі Президента України стала розбудова армії. Він підкреслив: «настання миру в Україні не означає, що ми перестанемо дбати про армію. Навпаки, лише сучасне та боєздатне військо буде гарантом подальшого дотримання миру та запорукою безпеки України».

Володимир Зеленський нагадав, що «у нас не було таких білбордів, але ми зміцнюємо армію на ділі. Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 мільйонів доларів. У Великій Британії ми підписали угоду на 1 мільярд 250 мільйонів фунтів стерлінгів для зміцнення Військово-морського флоту України. Ми отримали та очікуємо на додаткові швидкісні катери класу «Айленд». Спільно з Туреччиною ми будемо виробляти корвети, двигуни та військові дрони, розвивати системи ППО».

«Ми почали виготовлення новітніх зразків озброєння: комплекс управління артилерійським дивізіоном «Оболонь-А», мінометний комплекс «Барс»; артилерійські боєприпаси, зокрема для реактивних систем. Випробовується реактивна система залпового вогню «Вільха-М» та системи реактивних снарядів «Тайфун». Триває модернізація фрегата «Гетьман Сагайдачний» та підготовка до випробувань десантних катерів «Кентавр». Прийнято на озброєння протикорабельну крилату ракету «Нептун».

Ми починаємо будувати дві державні українські військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону», - додав він, наголосив: «Ми будуємо українське військо, яке зможе захистити Україну на суші, у воді, в повітрі та кіберпросторі. Щоб більше ні в кого не виникало навіть думки посягнути на наш суверенітет, на нашу територіальну цілісність або відібрати у України частину території без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи».

   

Президент України нагадав, що ще одним важливим пунктом його програми є народовладдя. «Це поверне довіру громадян до держави та її інституцій. До речі, це проблема не лише України, а й багатьох інших держав.Тому різні інструменти народовладдя та прямої демократії з’являються дедалі активніше. Є багато успішних прикладів їхнього використання у Швейцарії, Канаді, Ірландії. Хоча найуспішніший усім вам добре відомий. Це 1 грудня 1991 року. Коли 28 мільйонів 804 тисячі та 71 громадянин України на референдумі проголосували за Незалежність України», - зазначив він.

Володимир Зеленський наголосив: «Народовладдя в Україні буде. Всебічний доступ громадян до інформації задля прийняття рішення - буде, це обов’язок держави.

Люди повинні впливати на актуальні питання і для свого регіону, і для всієї країни. Робити це раз на тиждень, раз на місяць чи раз на рік. Скільки буде потрібно.

Перший законопроект для народовладдя готовий і поданий мною.

Я закликаю всіх народних депутатів - дайте нарешті українцям реальний механізм, щоб формувати основні завдання для влади, впливати на рішення, відчувати свою причетність до змін. Відчувати, що їхня думка важлива не лише під час виборів. Це - справедливо».

Володимир Зеленський говорячи про результати своєї роботи щодо розвитку народовладдя, зазначив: «Те, що обіцяли всі депутати 28 років, ми зробили за чотири місяці. Зняли депутатську недоторканність. За «кнопкодавство» - кримінальна відповідальність. За прогули - штраф. Ми позбавили державного фінансування партії, які не потрапили у Раду. І я пишаюся, що «Слуга Народу» - єдина партія 9-го скликання, яка відмовилася від цього фінансування та віддала його на боротьбу з COVID-19».

Він також нагадав про ухвалений Виборчий кодекс з відкритими списками та ліквідацію «мажоритарки». «Відбулося повне перезавантаження політичної системи. Сьогодні в Україні немає жодного чиновника, який думає, що він недоторканний або «вічний». Неважливо - голова облдержадміністрації, Генеральний прокурор чи Прем’єр-міністр. Немає результату - немає тебе на цій посаді. Крапка», - додав він.

Володимир Зеленський далі зазначив, що філософією його наступного пункту є не людина для держави, а держава для людини. Це новий формат відносин між державою та громадянином. Де держава - це сервіс. Зручний і зрозумілий. «Для цього ми створюємо державу у смартфоні. Вже 26 мільйонів українців можуть користуватися додатком «Дія» та цифровим посвідченням водія. Свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу, паспортом просто у смартфоні. Або отримати дозвіл на будівництво в електронному кабінеті забудовника, без участі чиновника», - сказав він.

Володимир Зеленський нагадав, що завданнями його програми були детінізація економіки, розвиток внутрішнього виробництва, доступне кредитування. Він розповів про конкретні кроки на цьому шляху.

Глава держави також доповів про те, як відбувається реформа судової системи.

Детально він зупинився на підтримці України з боку міжнародної коаліції, яка виходить на новий рівень. «Ми зберегли двопалатну підтримку США. Україна та Велика Британія офіційно стали стратегічними партнерами. На безпрецедентний рівень вийшли відносини України та Туреччини. Надійним партнером, без перебільшення - міжнародним побратимом для нас залишається Канада.

А всі експерти відзначають, що цьогорічний Саміт Україна - ЄС та спільна заява чи не вперше так яскраво підкреслюють партнерство України та Європи. Відзначають наші успіхи, зокрема відчутний прогрес виконання Угоди про асоціацію, всі передумови для «промислового безвізу», Угоди про спільний авіаційний простір з ЄС, поглиблення інтеграції українських ринків з європейськими. А ще - чіткий меседж: безвізовому режиму України з Європою нічого не загрожує. Хто б там що не казав», - зазначив він.

Володимир Зеленський також відзначив і продовження співпраці з МВФ, зі Світовим банком та ЄБРР.

Непомітною та справді важливою перемогою на світовій арені Президент України вважає той факт, що на міжнародному рівні зникла фраза «Світ втомився від України». «Ми надали іміджу нашої держави нового змісту. На Україну почали дивитися по-новому. Сприймати як конструктивного, надійного, а отже - рівноправного гравця. Як країну, що цінує будь-яку підтримку та сподівається передусім на себе. Бо розуміє, що ніхто за нас не втілить перетворення, ніхто за нас не побудує успішну країну.

Ми стали проактивними. І в цьому контексті слід відзначити нашу ініціативу - створення у Києві штаб-квартиру Міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді. Україна має реальний досвід такої протидії», - додав він.

Президент України у виступі торкнувся таких тем, як медична реформа та реформа освіти, науки. Розвиток науково-дослідної інфраструктури та підтримка талановитих українських науковців, за його словами, має стати пріоритетом для держави.

Володимир Зеленський також нагадав про його програму «Велике будівництво»,

програму «Україна - чемпіон!», відзначив, що «Комфортна країна неможлива без повноцінного покриття швидким Інтернетом».

Завершуючи виступ, Володимир Зеленський сказав, що він знає про величезну кількість важливих і проблемних для країни питань, про які сьогодні не говорилося. «Я знаю і про всі пункти моєї програми, які поки що не виконані. Я знаю. Вони щодня вказують мені шлях. Дають енергію, щоб втілити мою мрію. Я хочу передати наступному Президенту України ось цю програму, де кожен пункт буде відзначений галочкою як виконаний», - зазначив він.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційних депутатських об’єднань «Інтермаріум» і «Парки та рекреація».

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Ярослав Железняк і Сергій Соболєв.

Народні депутати включили до порядку денного пленарного засідання проект Постанови про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз №4228.

Проект доповіла народний депутат Юлія Тимошенко.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету. Він повідомив, що Комітет розглянув проект Постанови сьогодні вранці на своєму засіданні  і за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови №4228 до порядку денного четвертої сесії та прийняти його за основу та в цілому, і доручити Комітету при підготовці тексту Постанови на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.

Народні депутати виступили в обговоренні.

Автор проекту Постанови народний депутат Юлія Тимошенко перед голосуванням коротко нагадала про основні завдання цієї постанови та закликала колег підтримати його.

Проект Постанови прийнято за основу та в цілому 308 голосами «за».

З інформацією про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби в Україні виступив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Зокрема, він наголосив, що розповсюдження коронавірусу залежить від кожного з нас. «На жаль, світ ще не придумав кращої профілактики ніж носіння масок, миття рук і тримання дистанції, - сказав Максим Степанов і закликав кожного українця дотримуватися цих простих правил.

Міністр нагадав у якому стані українська медицина зустріла пандемію COVID-19 і, що вже зроблено для його покращення, починаючи з квітня-місяця. На його думку: «Якби ми не наростили можливості медичної системи для боротьби з COVID-19, то колапс настав би ще у липні-місяці».

Максим Степанов поінформував про збільшення кількості лікарняних ліжок із 12 тисяч 704 - на початку епідемії - до 42 тисяч ліжок і до 10 листопада їх має бути 52 тисячі. «До середини листопада 50% ліжок будуть мати підключення до кисню, а в грудні цей показник планується збільшити до 80%. Кількість ПЛР тестувань збільшилась з 200 одиниць за добу до майже 35 тисяч і в середині листопада планується забезпечити 50 тисяч тестувань на добу, а до кінця року - 75 тисяч тестувань на добу», - повідомив він.

За інформацією урядовця, за час пандемії захворіло 309 тисяч 107 українців. «COVID-19 - це наша нова реальність. Найважливіше, що ми можемо зробити зараз - допомогти максимально швидко до неї адаптуватися щоб сповільнити розповсюдження вірусу і зменшити навантаження на медичну систему», - зауважив він.

Максим Степанов назвав дві складові стратегії боротьби із коронавірусом: перша - дотримання розроблених МОЗ правил, які попереджають захворювання; друга - процес лікування, який включає вдосконалення схем лікування, наявність необхідного обладнання та умов для надання медичних послуг.

Міністр наголосив, що ресурси медичної системи мають межу, зокрема обмежену кількість медичних працівників, без яких наявність ліжко-місць, обладнання і ліків не матиме значення.

«Краща допомога лікарям від українців - це не хештеги чи аватарки в фейсбуці, а виконання правил безпеки», - зазначив Максим Степанов.

Водночас, доповідач підкреслив, що система охорони здоров’я планомірно «готується до будь-якого розвитку подій, у тому числі, і до найгіршого сценарію».

Так, збільшується кількість ПЛР тестувань і з ковідного фонду планується додатково витратити близько 2 млрд. грн. на вдосконалення лабораторної діагностики, зокрема, для забезпечення проведення експрес-тестів сімейними лікарями, мобільними бригадами в обсязі до одного мільйона на місяць.

«Зараз відбувається завершальний етап випробування вітчизняних тест-систем щодо дослідження методом ІФА на антиген до SARS-CoV-2», - поінформував він.

У лікарнях, визначених для прийому хворих з коронавірусною хворобою, є більше 4600 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) із яких наразі задіяно близько 10%. Достатньо, для нинішніх потреб, пересувних рентген-апаратів. Збільшується виробництво кисню та кисневих балонів.

«Станом на 16 жовтня, медичним закладам, які лікують хворих на COVID-19, Національною службою здоров’я перераховано 5 млрд. 464 млн. грн. Майже 6 млрд. грн. - на здійснення доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я», - поінформував Міністр, додавши, що кошти також виділяються на забезпечення лабораторних підрозділів, закупівлю необхідного обладнання, забезпечення киснем ліжок, засоби індивідуального захисту.

Максим Степанов зазначив: «Ми розробили детальний план, який враховує спроможність системи охорони здоров’я і визначає алгоритм дій відповідно до чотирьох рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує».

Він охарактеризував кожен із рівнів захворюваності:

1-й рівень (нинішній) - щоденна кількість випадків захворювання на COVID-19 в межах 5-7 тисяч. Зараз система охорони здоров’я здатна витримувати таке навантаження;

2-й рівень (можемо опинитись у найближчі тижні) - щоденна кількість підтверджених нових хворих 8-9 тисяч. Заповненість ліжок фонду, передбаченого для хворих на COVID-19, близько 70%. Передбачається: збільшення кількості ліжок по всіх закладах охорони здоров’я до 30% всього ліжкового фонду, розгортання тимчасових госпіталів, збільшення кількості медпрацівників за рахунок залучення з інших відділень та заключення контрактів, посилення контролю за виконанням обмежувальних заходів;

3-й рівень - щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 становить від 11 до 15 тисяч осіб. Заповненість ліжок фонду, передбаченого для хворих на COVID-19, не менше 85%. Планується: додатково до заходів другого рівня, введення жорстких заходів обмеження в країні із застосуваннями повного переліку обмежень червоного рівня епідемічної небезпеки, мобілізація усіх медичних працівників та інших категорій працівників, організація роботи польових шпиталів;

4-й рівень - щоденна кількість випадків близько 20 тисяч. Ресурси системи охорони здоров’я вичерпані і будуть застосовуватись протоколи медичного сортування за пріоритетом надання медичної допомоги.

«Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилась на третьому чи четвертому рівнях», - сказав Максим Степанов.

Він висловив сподівання, що всі у сесійній залі усвідомлюють, наскільки страшна ця хвороба і наскільки важливо забезпечити виконання правил, а також закликав показати власний приклад.

«Я наполягаю: боротьба з коронавірусом - це питання не політичних інтересів, а життя людей. Я прошу вас припинити політичні баталії і зосередитись на тому, щоб усіма можливими засобами переконати людей у необхідності виконувати правила. Немає нічого ефективнішого, ніж власний приклад», - підсумував Міністр.

Міністр охорони здоров’я відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які, зокрема, стосувалися: виплати доплат лікарям, закупівлі апаратів ШВЛ та засобів індивідуального захисту, канікул у закладах освіти, забезпечення тестування громадян, забезпечення локалізації хворих на основі експрес-тестувань і самоізоляції осіб із груп ризику, використання ковідних коштів у лікарнях, використання коштів протиковідного фонду на ремонт доріг, обладнання киснем лікарняних ліжок, платного тестування населення, участі Максима Степанова у місцевих виборах і ймовірності його відставки.

Головуючий закрив пленарне засідання.