Руслан Стефанчук наголошує на необхідності систематизації законодавства та закликає суб’єктів законодавчої ініціативи сконцентрувати увагу на підвищенні якості законопроєктів, які подаються до Верховної Ради (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 жовтня 2020, 12:01

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук сьогодні на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) зупинився на перспективах роботи на 2021 рік, зокрема на необхідності формування Плану законопроєктних робіт.

«Між політичними справами нам треба займатися і основною функцією парламенту - це законотворчість: прийняття законодавчих актів, які наділені найвищим рівнем за ієрархією і є загальнообов’язковими на всій території України», - сказав Руслан Стефанчук.

Він також подякував всім, хто своєчасно подав пропозиції до проєкту Плану законодавчих робіт на 2021 рік.

«Середня пропускна спроможність, у середньому, 250 актів, які Верховна Рада України може прийняти, отже, десь на таку кількість ми маємо розраховувати для того, щоб на наступний рік мати планомірне і системне навантаження щодо планування законодавчої діяльності, питань, пов’язаних з прийняттям законодавчих актів», - зазначив Перший віцеспікер, наголосивши на необхідності моніторингу їх дієвості.

Так, Руслан Стефанчук поінформував, що мав робочу зустріч із представниками окремих судів, під час якої звернувся з проханням аналізувати помилки у законодавстві і «оперативно інформувати Верховну Раду, де і який закон слід було б поправити чи зробити уточнену редакцію».

«Ми повинні зрозуміти, що без системного підходу, без підходу, який стосується систематизації законодавства, ми працювати не зможемо», - наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради і звернувся з проханням до народних депутатів та інших суб’єктів законодавчої ініціативи сконцентруватися на питаннях підвищення якості законопроєктів, які подаються до Верховної Ради.

За його словами, якість буде складатися із декількох складових: «Це і питання систематизації шляхом кваліфікації, і питання вилучення законодавчих актів, які втратили свою силу».

Руслан Стефанчук звернув увагу, що наступний рік, це рік великих дат: 25-ї річниці прийняття Конституції України і 30-ї річниці Акта проголошення Незалежності України. На його думку: «Саме на цей період ми повинні запланувати той процес, який називається відрадянщення українського законодавства. Ми, врешті-решт, повинні виписати перелік законодавчих актів, з якими нам давно треба попрощатися. Щоб в законодавстві України не було, наприклад, Житлового кодексу Української РСР, в частині редакції, що ми в 2021 році будемо сповідувати ідеї ленінського комунізму».

Перший віцеспікер закликав комітети, народних депутатів та інших суб’єктів законодавчої ініціативи до цієї роботи.