Комітет з питань правової політики провів комітетські слухання на тему: «Виконання судових рішень як гарантія дієвості судового захисту»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 жовтня 2020, 16:48

 


Комітет з питань правової політики 15 жовтня провів комітетські слухання на тему:  «Виконання судових рішень як гарантія дієвості судового захисту».

Учасники слухань обговорили проєкти найбільш важливих законодавчих актів у сфері примусового виконання судових рішень, що знаходяться на розгляді Комітету та ключові проблеми у реформуванні галузі.

Відкриваючи слухання, заступник голови Комітету, керівник робочої групи з опрацювання законопроєктів щодо удосконалення примусового виконання судових рішень і рішень інших органів (№ 3609, № 3726) Валерій Божик зазначив, що це питання є надзвичайно важливим, зважаючи на ряд дискусійних і невирішених проблем.

Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Рєзніков повідомив, що уже відбулося перше засідання новоствореної Комісії з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини і наразі відбувається планування її роботи.

«Наслідки, які має Україна в ЄСПЛ - це результат невиконання рішень національної судової ланки. Переконаний, що судочинство в цілому є не ідеальним і судова справа є незакритою, поки невиконане рішення суду», - зазначив Олексій Рєзніков.

Начальник відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар зупинився на вимогах рішень ЄСПЛ та Комітету Ради Європи щодо необхідних змін до законодавства для виконання рішень національних судів, а також справах «Жовнер проти України», «Бурмич проти України».

Народний депутат Тарас Тарасенко зазначив, що 50 % звернень до Європейського суду з прав людини стосуються невиконання рішень національних суддів. За його словами, робоча група має в найкоротші терміни доопрацювати усі пропозиції на базі законопроєкту № 3726.

Про законопроєктну роботу розповів заступник Міністра юстиції України Андрій Гайченко. Зокрема, детально зупинився на законопроєкті № 3609. За його словами, документ передбачає зміни, спрямовані на підвищення ефективності роботи приватних і державних виконавців, запобіганню використання «сірих схем» і їх закриття. Документ розроблено за участі приватних виконавців і погоджено рядом міністерств.

Керівник Проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас акцентував увагу на виконання Україною міжнародних угод і реформу системи виконання.

За його словами, лише 2,6% - рівень виконання судових рішень за минулий рік, а реальне річне виконання - на рівні 1, 4%. Система приватних виконавців набагато ефективніша. В Україні працює понад 250 приватних виконавців, тоді як в системі в Державної виконавчої служби - 4500 людей.

«Один приватний виконавець збирає в п’ять разів більше, ніж державний виконавець. Хоча приватних виконавців у 20 разів менше. І питання не лише у виконанні рішень суддів, але й у соціально-економічній політиці держави. Тому потрібно обговорювати питання як розширювати повноваження приватних виконавців, вдосконалювати систему державної виконавчої служби та що робити з мораторіями, які заважають ефективно виконувати судові рішення» - зазначив Довидас Віткаускас.

Також міжнародний експерт зауважив, що в Україні є понад 3, 5 тисячі державних підприємств, разом з комунальними - це понад 17 тисяч. Для порівняння: у Польщі - 126, у Німеччині - 71, у Данії - 21. На його думку, це сприяє вибірковості та нечесній конкуренції в сфері державних підприємств.

Позицію бізнесу представила заступник Бізнес-Омбудсмена Тетяна Коротка. За її словами, за 5 років діяльності надійшло понад 500 скарг на невиконання судових рішень державними органами. Як показує практика, з кожним роком кількість скарг зростає. В січні 2021 року буде представлено звіт із загальною проблематикою примусового виконання судових рішень, необхідності додаткового інструментарію для приватних виконавців, мораторію, судового контролю.

«На слуханнях усі заінтересовані сторони представили свою бачення реформування для підвищення ефективності роботи, визначення пріоритетних кроків і строків виконання, а також індикаторів, щоб в найкоротші строки покращити роботу органів виконавчої служби», - резюмував заступник голови Комітету Валерій Божик.

У обговоренні також взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду  Михайло Смокович, заступник голови Ради приватних виконавців Олександр Сивокозов, представник Асоціації правників України Олексій Соломко, менеджер з питань стратегічного розвитку (Правова політика) Американської торговельної палати в Україні Ксенія Величко, голова Комітету Національного банку України з питань правової забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів Олена Порлянчук, народні депутати.

За результатами слухань буде підготовлено проєкт рекомендацій, що розглядатимуться на засіданні Комітету.