Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкти щодо соціального захисту дітей

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 жовтня 2020, 09:22

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув низку законопроєктів під час онлайн-засідання 29 вересня.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому як Закон законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність» № 3594. Проєкт передбачає, що прийомні діти та вихованці після досягнення 18-річного віку зможуть за вибором продовжити проживати і виховуватися у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу до закінчення закладу освіти (тобто не будуть зобов’язані це робити, як це було раніше). 

Також Комітет рекомендує прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми № 3124. Передбачається, що під час обчислення середньомісячного сукупного доходу багатодітної сім’ї не включатимуть нараховані соціальні допомоги на дитину.

Також Комітет рекомендує ухвалити за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях № 3952. Народні депутати підтримали ідею законопроєкту щодо забезпечення прозорості діяльності та звітування органів управління та посадових осіб юридичних осіб публічного права, державних підприємств, державних організацій, що мають на меті одержання прибутку, господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді. Також члени Комітету наголосили на необхідності включення до суб’єктів звітування комунальних підприємств.

Розгляд проєкту Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів щодо здійснення заходів спрямованих на включення Національного дендрологічного парку «Софіївка» Національної академії наук України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та його розвитку № 4047 перенесено на наступне засідання.

Народні депутати ухвалили рішення щодо проведення парламентських слухань на тему «Україна. Дорожня карта майбутнього».

За результатами обговорення, Комітет рекомендує парламенту відхилити законопроєкт № 3031 про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» щодо надання можливості приватизації житлового фонду, що перебуває в комунальній власності. Законопроєкт стосується питання приватизації житла в заповідній зоні Національного заповідника «Хортиця».

 «З одного боку є заповідні території, а з іншого - проблеми людей, які потрібно вирішувати», - зазначив голова Комітету Микита Потураєв. 

Особливу увагу під час обговорення документа звернули на проблему самочинного будівництва у межах Національного заповідника «Хортиця». Низка міністерств не підтримали законопроєкт. Комітет з питань антикорупційної політики у своєму висновку вказав, що проєкт не відповідає вимогам антикорупційного законодавства та містить корупціогенні фактори. Цілі, окреслені його авторами, на думку Комітету та міністерств, можна вирішити іншим у інший законний спосіб.