Українців на місцях найбільше турбує питання, куди діваються гроші з COVID-фонду, - віцеспікерка Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 вересня 2020, 16:00

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк закликає колег-парламентаріїв обговорити необхідність створення Тимчасової слідчої комісії для з’ясування ефективності використання коштів Фонду боротьби  гострою респіраторною хворобою COVID-19.

 

З таким зверненням вона виступила на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп. Заступниця Голови Парламенту зазначила, що нещодавно повернулася з робочої поїздки Львівщиною, і це питання найчастіше лунає від мешканців регіону.

 

За словами Олени Кондратюк, люди на місцях стурбовані безконтрольним поширенням COVID-19 в Україні. Вони розгублені і зовсім не поінформовані, що ж саме відбувається у частині подолання коронавірусної інфекції. Водночас, на її думку, хаотичні рухи Уряду та Міністерства охорони здоров'я не викликають жодної довіри у мешканців України.

 

«Найголовніше питання, яке зараз турбує українців, - куди діваються гроші з COVID-фонду на подолання пандемії. У людей є дуже великі сумніви, що вони витрачаються за призначенням. Вони просять створити Тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді, щоб з’ясувати, куди поділися ці кошти. Я би хотіла, щоб ми проговорили це питання», - зауважила Олена Кондратюк.

 

Порядок проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в умовах коронавірусу також викликає стурбованість у громадян.

 

«Не зрозуміло, як і хто буде забезпечувати та фінансувати безпеку під час проведення виборів в умовах коронавірусу. Починаючи із засобів індивідуального захисту членів виборчих комісій і закінчуючи необхідністю дотримання соціальної дистанції на дільницях, кількістю осіб, які можуть перебувати в приміщеннях, антисептиками та одноразовими ручками в кабінках для голосування», - зазначила Олена Кондратюк.

 

Заступниця Голови Верховної Ради висловила сподівання, що Парламент підтримає законопроект №4117 про внесення змін до Виборчого кодексу щодо особливостей проведення виборів в умовах карантину. А також врахує позитивний досвід організації місцевих виборів під час карантину в сусідніх європейських країнах.

 

Ще одна суттєва проблема, на яку звернула увагу Олена Кондратюк, полягає у критичній відсутності інформації про те, як саме буде відбуватися голосування, як виглядає виборчий бюлетень, як правильно його заповнити, «щоб ми могли захистити результати виборів і не було зловживань стосовно того, що якісь бюлетені може бути втрачено».