Актуальні завдання щодо вдосконалення законодавства з питань запобігання та протидії сексуальному насильству в зоні збройного конфлікту розглянуто на круглому столі у Верховній Раді (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2020, 16:50

Сьогодні, 23 вересня, у Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні завдання щодо вдосконалення законодавства з питань запобігання та протидії сексуальному насильству в зоні збройного конфлікту» у форматі відеоконференції.

Відкриваючи засідання, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, м.Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва зазначила: «Ця тема не є широко дискутованою через певну табуйованість у суспільстві, проте, це ті базові завдання, які стоять перед нами, і які ми маємо вирішити, в законодавчій площині, а також так маємо усвідомити усі ті практичні проблеми, які є у нас зараз. Тому ми проводимо серію заходів, присвячених сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, і в межах цього круглого столу ми зробимо акцент на актуальній законодавчій ініціативі».

За словами Неллі Яковлєвої, проблема має дві площини розгляду: практичну і законодавчу. «Якщо говорити про практичну площину, то ми не розуміємо кількості жертв, які постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом через обмежений доступ на тимчасово окуповані території», - сказала вона.

Другою практичною проблемою народна депутатка назвала безкарність таких злочинів і додала, що вважає це «головним завданням для врегулювання української законодавчої бази». Третя практична проблема, на думку заступниці голови Комітету, - відсутність підтримки жертв сексуального насильства: соціальних програм, психологічної і медичної реабілітації.

Неллі Яковлєва назвала основні завдання, які стоять у законодавчій сфері, з метою врегулювання даних проблем і приведення українського законодавства у відповідність до норм міжнародного права: закріплення сексуального насильства під час військового конфлікту як елементу геноциду; виключення можливості амністії за такі злочини; визначення ступеню кримінального покарання у залежності від форм сексуального насильства.

Народна депутатка поінформувала, що парламент вже прийняв у першому читанні проєкт Закону «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№2689) і, водночас, висловилась за комплексний підхід: вдосконалення законодавчої бази, запровадження програми підтримки жертв насильства, а також превентивних механізмів.

Учасники заходу проаналізували стан правового врегулювання у сфері запобігання та протидії сексуальному насильству в зоні збройного конфлікту та обговорили пропозиції щодо вдосконалення законодавства у цій сфері, в тому числі в контексті перехідного правосуддя, заслухали аналітичну інформацію громадських та міжнародних організацій щодо ситуації з документуванням фактів сексуального насильства в зоні збройного конфлікту, проведенням розслідування та кримінального переслідування за таку категорію злочинів, тощо.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у своєму виступі підкреслила, що сексуального насильства під час збройного конфлікту зазнають прості громадяни: жінки, діти і чоловіки. Вона наголосила: «Важливо щоб кожний злочин був зафіксований, розслідуваний, а також, щоб була надана реабілітація жертвам насильства».

Людмила Денісова зауважила: «Міжнародна практика показує, що притягнути до відповідальності цих злочинців можливо». Вона висловила впевненість, що «ми знайдемо шлях, зробимо всі необхідні кроки, - і законодавчі, і для реалізації прийнятих законів, - щоб кожний злочинець був покараний, а кожна людина, яка є жертвою такого насильства, була підтримана, в тому числі і державою».

Під час засідання виступила Голова офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова, яка, зокрема, звернула увагу на важливість, окрім криміналізації сексуальних злочинів у зоні конфлікту, залучення до мирних переговорів жінок, в тому числі до роботи у Тристоронній контактній групі, а також надання допомоги постраждалим.

Вона запевнила у готовності «підтримати національних партнерів в України в їхніх зусиллях по боротьбі з цією гендерною дискримінацією, як і з іншими».

У роботі круглого столу також взяли участь народні депутати України, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, Заступник міністра соціальної політики України з питань євроінтеграції Ольга Ревук, представники дипломатичних установ, виконавчої влади, правоохоронних органів, громадських та міжнародних організацій.

Заступниця голови Комітету подякувала учасникам за інтерес, проявлений до дискусії і висловлені думки, які дозволять краще зрозуміти базові проблеми в законодавстві. «Ми будемо поступово їх врегульовувати і почнемо з правок до законопроєкту №2689», - сказала вона.

Неллі Яковлєва висловила сподівання на подальшу більш системну взаємодію щодо обговорених сьогодні питань з різними гілками влади, громадянським суспільством і міжнародними організаціями задля досягнення ефективних результатів.