Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 вересня 2020, 15:03

Законом врегулювано питання, пов’язані з обмеженням спільної роботи близьких осіб на посадах помічників-консультантів депутатів усіх рівнів.

Законом встановлено, що народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Законом встановлено не поширювати встановлене чинним Законом виключення із заборони підпорядкування близьких осіб у зв’язку із набуттям одним з них статусу виборної особи на випадки прийняття близької особи на роботу помічником-консультантом народного депутата, внаслідок чого прийняття народним депутатом близької особи на посаду свого помічника-консультанта буде заборонено.

Відповідні зміни внесено до п. 2 абз. 3 ст. 27 Закону України «Про запобігання корупції».

Прийнятим Законом поширюється обмеження, передбачені статтею 27 Закону України «Про запобігання корупції», на помічників-консультантів народних депутатів України, депутатів місцевих рад, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим шляхом внесення відповідних приписів у спеціальні закони, що регламентують статус депутатів.

Проект Закону зареєстровано за №2203.