Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській обл. та АР Крим, м. Севастополя, нацменшин і міжнаціональних відносин рекомендує прийняти у другому читанні та в цілому законопроєкт про внесення змін до Закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 вересня 2020, 12:00

Відповідне рішення ухвалено під час засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Учасники засідання розглянути низку законопроєктів та за результатами обговорення ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін до статті 16 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв), № 0934. Проєктом передбачено здійснення реєстрації в МЗС України паспортних документів приватних домашніх робітників співробітників дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав в Україні, а також осіб, що працюють за трудовим договором та не входять до складу персоналу дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав в Україні.

Також народні депутати рекомендували прийняти за основу та в цілому проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз, № 3630. Проєкт розроблено МЗС в рамках удосконалення чинних візових процедур. Прийняття акта дасть змогу реалізувати комплекс заходів щодо запровадження оформлення іноземцям та особам без громадянства біометричних українських віз.

Члени Комітету підтримали проєкт Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про відпустки» щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами, № 3831, та проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень, № 2381. Рішення з цих питань буде направлено до комітетів, визначених головними з опрацювання зазначених законопроєктів.

Під час засідання була заслухана інформація про хід виконання Закону України від 12 грудня 2019 р. № 371-IX «Про внесення зміни до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» (в частині пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення»).

У засіданні взяли участь народні депутати: Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, М. Джемілєв, К. Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, С. Мандзій, В. Новинський, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники державних органів влади.