Комітет з питань свободи слова ухвалив рішення звернутися до Нацради з телерадіомовлення з рекомендацією повторно розглянути питання щодо ТОВ «Телеканал «Прямий»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 вересня 2020, 19:00

Комітет з питань свободи слова сьогодні, 16 вересня, на своєму засіданні розглянув питання про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Володимира Сташевського стосовно тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

У засіданні взяли участь представники обох сторін, які виклали своє бачення ситуації, пов’язаної із прийняттям 3 вересня 2020 року Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення про анулювання ліцензії на мовлення у шести містах України.

Так, генеральний продюсер каналу Світлана Орловська нагадала, що на засіданні Комітету з питань свободи слова у середу, 2 вересня, відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Зіневич сказав, що у порядку денному засідання Нацради, запланованому на наступний день, немає питання про анулювання ліцензії «Прямий FM» і, загалом, таке рішення прерогатива суду, однак, рішення було ухвалене.

Представник каналу вважає анулювання ліцензії незаконним, оскільки радіомовлення було розпочато в чотирьох із шести міст, передбачених ліцензією.

Юрій Зіневич, у свою чергу, повідомив, що Нацрада планувала розглянути питання про результати планової перевірки «Телеканалу «Прямий», а пропозиція прийняти рішення щодо анулювання ліцензії було внесено з голосу під час засідання. Нацрада, за його словами, прийняла рішення про анулювання ліцензії, оскільки компанія не розпочала мовлення протягом року від дня видачі ліцензії, як це передбачено законодавством.

«Ліцензію скасовано, оскільки статтею 37 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» інших дій, або санкцій у вигляді попередження, не передбачено», - сказав відповідальний секретар Нацради.

Володимир Сташевський назвав ухвалене рішення політичним тиском і зауважив: «Це перше рішення, коли є мовлення і Національна рада анулює ліцензію згідно даної статті – ми не знайшли інших подібних випадків». Він також додав, що телеканал буде оскаржувати рішення у судовому порядку.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич наголосив: «На підставі інформації, наданої представником Національної ради, Комітет 2 вересня відмовився від наміру клопотати про відкладення розгляду питання про скасування ліцензії телеканалу до завершення карантину, коли можна буде оголосити конкурс на частоти. Ми обмежились тільки зверненням щодо забезпечення присутності на засідання трьох представників компанії». Однак, Національна рада вже наступного дня проголосувала за анулювання ліцензії «Прямий FM».

Нестор Шуфрич назвав дане рішення «наступом на свободу слова» і запропонував звернутися до Національної ради з рекомендацією його переглянути.

Комітет ухвалив рішення звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з рекомендацією повторно розглянути питання щодо ТОВ «Телеканал «Прямий» у зв’язку із фактами, наданими під час засідання Комітету і враховуючи обмежувальні заходи, запроваджені Кабінетом Міністрів через пандемію.

Члени Комітету також розглянули звернення директора ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб-ТВ» Мельника В.В. стосовно перешкоджання журналістській діяльності представникам знімальної групи телеканалу «ODESA.LIVE», яке мало місце 10 вересня 2020 року в місті Одеса під час спецоперації із буксирування танкера «Делфі».

Шеф-редактор телеканалу «ODESA.LIVE» Олексій Майоров повідомив про врегулювання даної ситуації, оскільки Міський голова Одеси Геннадій Труханов, який заважав діяльності знімальної групи, сьогодні, під час сесії Одеської міськради, вибачився перед одним із учасників інциденту. «Канал приймає вибачення пана Труханова. Ми будемо і далі слідкувати за його роботою і роботою одеських чиновників. Конфлікт вичерпано», - сказав представник телекомпанії.

Комітет також розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях» (№3952), розроблений з метою підвищення прозорості діяльності органів управління та посадових осіб юридичних осіб публічного права, державних підприємств, державних організацій, що мають на меті одержання прибутку, господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50% акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеному головним із його опрацювання, рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт у першому читанні.