Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про «пакунок малюка»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 вересня 2020, 18:23

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», № 3006а. Зазначений законопроєкт народні депутати розглядатимуть завтра, 17 вересня, у сесійній залі.

«Зараз «пакунок малюка» складається переважно саме з товарів українського виробництва, лише 10% - іноземного постачання. Це дійсно якісні речі, підібрані для маленьких українців нашими фахівцями та експертами ООН. Наразі, «пакунок» призупинили, щоб запровадити монетизацію, але, на жаль, молоді батьки не тільки не отримали всім відому коробку з подарунками від держави, а й коштів. Наступного року, коли запрацює відповідний розділ Дії, сподіваюсь додамо і можливість вибору між пакунком і цільовими коштами», - зазначила заступниця Голови Комітету Євгенія Кравчук і додала: «Держава має бути зручною, насамперед, для людей, а не для чиновників. Пакунок малюка - це допомога тут і зараз, вже у пологовому».

За словами народної депутатки, існує ще одна проблема - це приєднання магазинів (де можна витрачати кошти з цієї картки) до публічного договору з державою, особливо у сільській місцевості.

Члени Комітету підтримали позицію, що у батьків має бути право вибору. Тим паче, що собівартість пакунка становить 5 тис. грн, якщо родина окремо купує аналогічний набір товарів, то вартість зростає в межах 7-13 тис. грн.

Також народні депутати обговорили законопроєкти, з опрацювання яких Комітет не є головним. Зокрема, члени Комітету рекомендують прийняти з урахуванням пропозицій Уповноваженого Верховної Ради України та Міністерства внутрішніх справ України законопроєкти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях, № 3040-1, та про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за втягнення дітей до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, № 3627.

Народні депутати підтримали рішення про створення Робочої групи з удосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації». До її складу мають увійти 30 осіб. Головою Робочої групи обрано народного депутата Євгенію Кравчук, заступником - медіаюриста Олександра Бурмагіна.

Аудіозапис засідання Комітету за посиланням: https://bit.ly/2FynHhC