Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 вересня 2020, 13:41

Законопроектом пропонується внести до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» зміни, відповідно до яких особам, які проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (далі - тимчасово окупованій території АР Крим) надати можливість обрати для розгляду спору відповідний суд Херсонської області.

Проектом, зокрема, пропонується частину першу статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» після абзацу дев’ятого доповнити новими абзацами такого змісту:

«За клопотанням сторони спору - фізичної особи, яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, розгляд:

цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - забезпечується місцевим загальним судом Херсонської області за вибором особи;

цивільних справ, підсудних загальним апеляційним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - забезпечується Херсонським апеляційним судом.

Таке клопотання може бути подане разом із позовною заявою до визначеного особою суду. У разі подання клопотання після відкриття провадження справа передається до визначеного суду у порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України».

Проект Закону зареєстровано за №3048.