Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 вересня 2020, 12:25

Відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, зауважив, що цей тиждень буде достатньо напруженим, оскільки буде розглядатися багато важливих питань, зокрема попередній розгляд бюджету на 2021 рік.

Дмитро Разумков поінформував про своє відрядження на минулому тижні у Литовську Республіку та зустріч із Маршалком Сенату Польщі Томашем Гродзьким.

За його словами: «Ці країни засвідчують свою підтримку руху України у європейському напрямку і ті спільні ініціативи і цінності, які ми відстоюємо на міжнародній арені, і боротьбу за територіальну цілісність України».

Голова Верховної Ради також зауважив, що на минулому тижні країна перетнула межу в три тисячі захворювань на коронавірус на добу і закликав ретельніше дотримуватися карантинних заходів і  під час роботи у Верховній Раді, і під час зустрічей з виборцями в ході передвиборчої кампанії. «На жаль, у нас є нові захворювання і серед народних депутатів України», - сказав спікер і побажав всім швидкого одужання і повернення до своєї роботи.

Він нагадав, що від сьогодні Київ перейшов у так звану карантинну помаранчеву зону, що посилює обмеження і для роботи парламенту, і звернувся до Апарату Верховної Ради з проханням забезпечити безпеку народних депутатів та працівників при збереженні максимально ефективної роботи.

Дмитро Разумков нагадав, що 15 липня профільний Комітет доручив Міністерству освіти України до 2 вересня розробити концепцію підвищення оплати праці вчителям, однак вона не була представлена. Враховуючи початок навчального року і непросту ситуацію у зв’язку із коронавірусом, він запропонував заслухати під час «години запитань до Уряду» виконуючого обов’язків Міністра освіти.

Також Спікер пропонує заслухати представника України на переговорах в Нормандському форматі Віце-прем'єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова щодо зустрічі політичних радників президентів країн-учасниць Нормандського формату та подальших кроків у цьому напрямі.

Голова Верховної Ради нагадав, що до завтра, 15 вересня, до Верховної Ради має надійти проєкт бюджету на наступний рік і, за його інформацією, він буде поданий вчасно, тому головному та іншим комітетам необхідно підготувати його щоб розглянути під час сесійного засідання у п’ятницю.

Очільник Парламенту поінформував, що до нього надійшло звернення Асоціації міст України та Асоціації обласних та районних рад щодо проєкту Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування по рішенням органів та посадових осіб місцевого самоврядування, що мають ознаки порушень чинного законодавства України, конфлікту інтересів та корупційних діянь», (№3693) щодо критичного ставлення до цієї постанови. Подібне звернення від Асоціації міст України надійшло щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо розпорядження землями комунальної власності» (№3801). Він попросив комітети і фракції врахувати це у своїй роботі над даними проєктами.

Дмитро Разумков закликав об'єктивно розглянути дії деяких представників народних депутатів на минулому тижні, оскільки «приймати рішення щодо винуватості або не винуватості людини у нашій країні може тільки український суд».

Голова Верховної Ради запропонував продовжити на цьому тижні змінений режим роботи, коли у вівторок та четвер відбувається одне сесійне засідання до 15.00 з перервою з 12.00 до 12.30, а у п’ятницю з 13.00 - оголошення запитів народних депутатів та різне.

Він нагадав, що до 15 жовтня чекають пропозиції до проєкту Закону «Про опозицію», після чого він буде зареєстрований у Верховній Раді. Розглядатися цей законопроєкт, за словами Спікера, буде вже після виборів «для того, щоб зняти політичну вмотивованість, політичні баталії».
Очільник Парламенту висловив сподівання на плідну працю, «не зважаючи на те, що незабаром будуть вибори і це буде відображатися не завжди конструктивно на роботі Верховної Ради України».
Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який наголосив на необхідності вдосконалення системи планування законодавчої діяльності Верховної Ради, моніторингу її діяльності.
Він, запросив лідерів політичних фракцій, комітетів та інших суб’єктів законодавчої ініціативи до конструктивної співпраці у питанні визначення пріоритетів законодавчої діяльності на 2021 рік.

Руслан Стефанчук закликав напрацювати пропозиції щодо роботи Верховної Ради у разі посилення карантину щодо коронавірусу.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк нагадала про ключову роль парламенту у зовнішній політиці країни і виступила за негайний розгляд заяви про ситуацію у Республіці Білорусь.

Вона також висловила занепокоєння ситуацією, що склалася в країні із захворюванням на коронавірус і наголосила на необхідності збільшення кількості тестувань, а також ретельнішого дотримання карантинних заходів у Верховній Раді.

На засіданні виступили керівники депутатських фракцій і груп.

Учасники засідання прийняли рішення у п’ятницю, 18 вересня, під час «години запитань до Уряду» заслухати Віце-прем'єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, а також на запитання народних депутатів відповість виконуючий обов’язки Міністра освіти Сергій Шкарлєт.

На засіданні виступив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василь Мокан, який поінформував про схвалення на сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів проєкту Державного бюджету на 2021 рік, та інші законопроєкти, які плануються до розгляду на цьому тижні.

Виступили голови комітетів Верховної Ради.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив засідання Погоджувальної ради.