Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроєкти щодо державного екологічного контролю

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2020, 17:11

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроєкти щодо державного екологічного контролю

9 вересня 2020 року відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції.

Члени Комітету розглянули законопроєкт про державний екологічний контроль № 3091 та альтернативний до нього проєкт № 3091-1. З огляду на велику кількість зауважень до обох законопроєктів Комітет прийняв рішення про направлення законопроєкту № 3091 для підготовки на повторне перше читання, для чого визнано за доцільне створити відповідну робочу групу, а також відхилити законопроєкт № 3091-1.

Під час засідання розглянуто законопроєкт про основні засади проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища (№ 3417). Прийнято рішення про його повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та врахування його положень під час доопрацювання у Комітеті законопроєкту № 3091.

Також розглянуто законопроєкти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (№ 3790) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення навколишнього середовища, № 3597). Прийнято рішення про повернення зазначених законопроєктів суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Члени Комітету підтримали прийняття в цілому проєкту Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов’язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля» (№ 3610).

Комітет підтримав прийняття за основу законопроєкту про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджету України на 2020 рік» (щодо оснащення пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України для захисту населених пунктів від лісових пожеж, № 3838).

Також народні депутати підтримали ініціативу розроблення стратегії розвитку лісового господарства України і вирішили обговорити це питання на одному із засідань Комітету та вжити заходів щодо розширення представництва Комітету з питань екологічної політики та природокористування у Колегії Державного агентства лісових ресурсів.

Відеозапис засідання Комітету: https://bit.ly/3ig3taA