Україна та Литва мають не тільки спільне історичне минуле, але й спільне європейське майбутнє, - Дмитро Разумков

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2020, 12:33


 

Голова Верховної Ради України взяв участь в урочистій частині пленарного засідання Сеймаса Литовської Республіки та привітав Литву із 30-річчям відновлення незалежності. Під час виступу на пленарному засіданні він провів паралель між прагненням до незалежності українського та литовського народів. “Ми, українці, надзвичайно добре розуміємо, що в сучасному світі відстояти та відновити незалежність країни з тисячолітньою історією було і досі є справжнім викликом. 30 років тому Литва виконала свою історичну місію і захистила найцінніше надбання вільного суспільства – власну незалежну державу”, - відзначив Голова Парламенту.

Під час виступу з трибуни Дмитро Разумков також нагадав про боротьбу України за незалежність, яка через військову агресію ще триває, та про втрати, яких зазнав український народ.

 “Де-факто ми й досі боремося за справжню незалежність власної держави, за право обирати свій зовнішньополітичний курс, за право громадян України жити в мирній, заможній, успішній та щасливій країні. До початку цієї боротьби ми не до кінця усвідомлювали те, яку цінність має свобода і як важко доводиться її відстоювати”, - підкреслив Голова Верховної Ради України.

 

Голова Парламенту також згадав про постійну підтримку та взаємоповагу України та Литви: у спільних випробуваннях минулого та перед загрозами, які необхідно долати зараз. Дмитро Разумков подякував депутатам литовського парламенту та наголосив на важливості демократичних принципів, що забезпечують розвиток країн сьогодні та безпеку завтра. Він відзначив, що допомога Литви у боротьбі з викликами, які походять від спільного супротивника, є неоціненним внеском, який Україна ніколи не забуде. 

 “Парламентські делегації України та Литви наполегливо працюють у прагненні захистити цінності демократії, верховенства права та прав людини. А неформальна група “Балтік плюс”, яка була створена за підтримки Литовської Республіки на теренах Ради Європи, є проявом спільних підходів до протидії викликам та загрозам, які з’являються через порушення принципів міжнародного права та правил мирного співіснування суверенних держав”, - зазначив під час промови Дмитро Разумков.

 Голова Верховної Ради України висловив повагу до литовського народу, його здобутків та принципової позиції у питаннях національних інтересів.

 “Переконаний, що наші держави мають не тільки спільне історичне минуле, але й спільне європейське майбутнє. І тільки разом ми зможемо досягти поставлених цілей. Литва має велике серце, і я безмежно вдячний за те, що в цьому серці я бачу щиру любов до України”, - наголосив Голова Парламенту.

Крім того, Дмитро Разумков разом із представниками Сеймаса Литви взяв участь в  урочистому покладанні квітів до Меморіалу полеглим у боротьбі за незалежність Литви на Антакальському цвинтарі та вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання.