Пандемія коронавірусу відобразилася на форматі відносин між державами, але дружба України та Литви залишається такою ж щирою, - Дмитро Разумков

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2020, 12:05

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у рамках офіційного візиту до Литовської Республіки зустрівся зі Спікером Сеймаса Литви Вікторасом Пранцкєтісом та привітав Литву із 30-річчям відновлення незалежності.

“Наші держави пройшли великий шлях, щоб стати незалежними. Для нас це не просто слова - Україна дійсно розуміє, що таке боротися за суверенітет та територіальну цілісність, відстоювати свої інтереси і зі зброєю в руках, і на міжнародній арені. Саме тому ми високо цінуємо підтримку Литви в цьому питанні та дякуємо за сталу позицію вашої держави на міжнародних майданчиках”, - зазначив Дмитро Разумков.

Голова Парламенту України відзначив високу ефективність співпраці України та Литви. “Це і наша спільна робота в міжпарламентських асамблеях, і співпраця в рамках “Балтік плюс” на теренах Ради Європи та ПАРЄ. Цей механізм демонструє ефективність протягом багатьох років та допомагає відстоювати наші спільні інтереси, демократичні принципи та рухатися уперед, будувати майбутнє, пам'ятаючи про минуле”, - наголосив він.

Дмитро Разумков підкреслив, що відносини між Литвою та Україною залишаються дружніми. “Коронавірус вніс зміни в життя і роботу держав та їхніх парламентів. Це відобразилося на форматі наших відносин, але не відобразилося на їх щирості. Наші спільні цінності та інтереси, які відстоює і Україна, і Литва, залишаються сталими”, - зауважив він.

Голова Верховної Ради окремо подякував Литві за підтримку України в боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність. 

“Перемир’я на Сході України тривало 42 дні, але, на жаль, 6 вересня ми знову мали втрати на фронті. Перед нами стоїть багато викликів, і лише разом ми зможемо все здолати. З огляду на це, я хочу щиро подякувати Литві за допомогу в лікуванні 282 наших військовослужбовців, що постраждали в результаті бойових дій на Сході України, а також за підтримку у відновленні школи в Авдіївці. Ми розуміємо, наскільки це непросто для вас і важливо для нас”, - зазначив Дмитро Разумков

Також сторони обговорили ситуацію в Білорусі. “Позиція України неодноразово озвучувалася й цілком відображає відповідну політику інших демократичних держав. Вибори повинні бути чесними та визнаними як всередині держави, так і за її кордонами. Україні принципово, щоб Білорусь була демократичною, вільною та незалежною. На жаль, Україна відчула на собі, до чого можуть призвести події, які ми спостерігаємо сьогодні в Білорусі - сьомий рік поспіль на Сході нашої держави триває збройна агресія, є окуповані території на Донбасі та в Криму. Тому я щиро бажаю білоруському народові, щоб їм вдалося не допустити подібного на своїй території”, - підкреслив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради також повідомив, що наступного тижня український Парламент має розглянути проект заяви щодо подій в Білорусі. 

“Сподіваюся, що на початку пленарного тижня це питання буде винесено в зал, ми зможемо його обговорити і прийняти виважене, правильне рішення, яке відстоюватиме суверенітет та незалежність Білорусі”, - зазначив він.