Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав кандидатуру члена Ради Національного банку України та заслухав Міністра фінансів України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 вересня 2020, 19:26

 

9 вересня 2020 року відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції.


На початку засідання народні депутати України заслухали три кандидатури на вакантну посаду члена Ради Національного банку України, які презентували свій професійний досвід і пріоритети роботи.  На розгляд Комітету було подано чотири кандидатури: Василя Горбаля, Тараса Коваля, Сергія Козловського, Елеонори Курганської, яка не взяла участь у засіданні.

Члени Комітету підтримали  кандидатуру Василя Горбаля на посаду члена Ради Національного банку України.

За прийняття постанови Верховної Ради України про призначення Василя Горбаля членом Ради НБУ за основу та в цілому проголосували 24 члени Комітету, три  народних депутатів  - утрималися.

Міністр фінансів України Сергій Марченко прозвітував про реалізацію державної фінансової, бюджетної та боргової політики протягом 2020 року та щодо питань, викладених у листі Комітету від 03.09.2020 № 04-32/9-2020/148838. Зокрема, Міністр доповів про 11 питань, що стосуються стану переговорів з Міжнародним валютним фондом; підготовки законопроєкту про податкову амністію; зниження індикативних показників за доходами Державного бюджету, починаючи з травня 2020 року; ситуації із злочинними схемами «сірого» імпорту, зловживань з податком на додану вартість на митниці, результати роботи за напрямом детінізації заробітної плати, реформування Державної податкової служби та Державної митної служби тощо.

Голова Комітету Данило Гетманцев наголосив, що ці питання сьогодні є вкрай важливими для держави.

«Щодо стану переговорів з МВФ - ми на сьогоднішній момент на постійному контакті з європейським департаментом, вчора були зустрічі на високому рівні. Останні місяці ми постійно спілкувались з місією МВФ і щодо аудиту фонду боротьби з COVID. Ми сподіваємось, що найближчим часом місія фонду прийме рішення про перегляд програми. Очікуємо до кінця року отримати заплановані транші», - зазначив Міністр  фінансів України.

За словами Сергія Марченка, заплановано завершити реорганізацію Державної податкової служби України та Державної митної служби України в жовтні 2020 року, коли будуть прийняті необхідні урядові постанови.

Члени Комітету озвучили Міністру фінансів України чимало проблемних питань, які потребують нагального  вирішення та реагування.  За словами Голови Комітету Данила Гетманцева, є потреба у наданні додаткових матеріалів з тих питань, на які не було отримано відповідей, тому рішення щодо доповіді Міністра фінансів України буде прийнято на наступних засіданнях Комітету.

Також ухвалено рішення про створення двох робочих груп щодо реформування місцевих податків, яку очолить народний депутат Мар’ян Заблоцький та з розробки нормативно-правового акту для врегулювання питання небанківських фінансових послуг. Її керівником обрано народного депутата Андрія  Іванчука.  

Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок законопроєкт про внесення зміни до статті 268 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 3103 від 21.02.2020). Його метою є звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб, які фактично мешкають у так званих місцях компактного проживання, тобто санаторіях, туристичних базах, будинках відпочинку тощо.

За оцінками громадських організацій, щонайменше 5 690 внутрішньо переміщених людей мешкає в таких будівлях. Наразі ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка - для внутрішнього туризму та до 5 відсотків - для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Також народні депутати обговорили законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (щодо ліцензування суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво спирту етилового) (реєстр. № 3906 від 17.07.2020) та рекомендували Верховній Раді України включити його до порядку денного та  прийняти за основу з урахуванням висловлених пропозицій до тексту законопроєкту.

Відеозапис засідання Комітету: https://bit.ly/2ZoGUsV