У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Постанову про попереднє схвалення законопроекту щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 серпня 2020, 09:15

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №34 від 21 серпня 2020 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих на другій і третій сесіях Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Так, опубліковані закони, прийняті на другій сесії: «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України», який запроваджує механізм електронного документообігу в законотворчому процесі, та «Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення  при здійсненні містобудівної діяльності», направлений на забезпечення безперешкодного доступу маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення.

«Відомості Верховної Ради України» також містять п’ять законів України, прийнятих під час третьої сесії Верховної Ради України, серед яких:

- Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо упорядкування  розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину», яким зменшується ставка рентної плати за користування надрами для видобування бурштину з метою стимулювання його законного видобування. Закон набув чинності 7 березня 2020 року;

- Закон України «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил  інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональних  навчаннях», що схвалює допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у п’яти багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів ЗСУ. Закон чинний з 14 березня 2020 року;

- Закон України «Про внесення змін до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про національну безпеку України” щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил)», який прискорив реформування об'єднаної системи керівництва та управління силами оборони України. Закон набув чинності 15 березня 2020 року.

Ще два опубліковані Закони стосуються ратифікації міжнародних угод.

У віснику від 21 серпня 2020 року опубліковано постанови Верховної Ради України, прийняті на другій сесії дев’ятого скликання, зокрема, «Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, спрямовані на захист  прав дитини в Україні». Документ направлений на вирішення накопичених проблемних питань у сфері забезпечення та захисту прав дитини та нових викликів, пов’язаних із збройним конфліктом на сході України, безсистемним реформуванням базових процедур та структур, завдання яких полягає у забезпеченні та дотриманні прав дітей.

Опубліковано Постанову Верховної Ради «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)», прийняту під час третьої сесії.

Вісник також містить тексти постанов про прийняття проектів законів України за основу, та про проведення парламентських слухань.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».