Комітет з питань правової політики за період роботи першої-третьої сесій Верховної Ради IX скликання провів 32 засідання, на яких розглянув 248 питань

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 серпня 2020, 15:20

За звітний період Комітет провів 32 засідання (з них 5 - у режимі відеоконференції), на яких розглянув 248  питань, серед яких 179 щодо проєктів законів, з них 135 – з опрацювання яких Комітет визначено головним, а також низку інших питань.

У складі Комітету для забезпечення основних напрямів діяльності створено шість підкомітетів: з питань політичної реформи та конституційного права; з питань правосуддя; з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації; з цивільного та адміністративного законодавства; з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини та альтернативного розв’язання спорів; з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги, які попередньо готують, розглядають на своїх засіданнях проєкти актів Верховної Ради України і питання, передані їм на розгляд чи віднесені до їх відання, звітують Комітету щодо них.

За період першої-третьої сесії Верховної Ради України IX скликання до Комітету надійшло 2 619 листів,  з них – 1 041 звернень.

Комітет опрацював і подав на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо яких Комітет визначено головним:

- проєкт Закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№ 7203);

- проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування (№ 1008, 1008 -1);

- проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо імплементації стандартів Ради Європи) (№ 0882), про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту (№ 0885);

- проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові (№ 2450);

а також подані Президентом України як невідкладні проєкти законів про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№ 1013), внесення змін до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих  та інших допоміжних органів Верховної ради України) (№1028) та інші.

Протягом звітного періоду Комітет провів такі публічні заходи:

-              семінар на тему «Критерії оцінки дотримання верховенства права в Україні»;

-              конституційний семінар «Перспективи вдосконалення Конституції України». Заходи проведено у співпраці з проєктом Офісу Ради Європи «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та допомога Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

У лютому 2020 року проведено комітетські слухання на тему «Перспективи розвитку, проблематика формування та функціонування інституту присяжних в Україні». За результатами засідання прийнято відповідні Рекомендації.

Детальні звіти Комітету з питань правової політики: https://bit.ly/3aapCnD