Про особистий прийом громадян головами комітетів Верховної Ради України та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України під час роботи третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 липня 2020, 09:42

 

Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України під час роботи третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання у приймальні Верховної Ради України відбулися 11 особистих прийомів громадян із 30 запланованих.

На особистих прийомах, що відбулися під час роботи третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, найбільше громадян звернулися до членів депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ», які прийняли 63 відвідувачі.

Двоє очільників парламентських комітетів здійснили прийом громадян у приймальні Верховної Ради України особисто та прийняли 32 відвідувачів.

Інші вісім прийомів громадян проведено першими заступниками, заступниками голів парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України та головами підкомітетів Верховної Ради України, до яких звернулися 102 відвідувачі.

На особистих прийомах побували 197 відвідувачів, від яких отримано 218 звернень, з яких 166 - письмових та 52 - усних.

Переважна більшість громадян, які відвідали особисті прийоми у Верховній Раді України, - мешканці м. Києва (131 особа) та Київської області (13 осіб).

З-поміж авторів звернень, які побували на особистих прийомах у голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, вирізнялися своєю чисельністю пенсіонери, які подали 122 звернення, або 56 відсотків загальної кількості, та безробітні - 19 звернень, або 8,7 відсотка. До народних депутатів України звернулися також дев’ять підприємців, чотири працівники бюджетної сфери, три робітники та один журналіст. З числа громадян, які належать до пільгових категорій, до очільників парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України звернулися 49 осіб з інвалідністю І-ІІІ груп, 25 - ветеранів праці, сім - дітей війни, по шість - матерів-героїнь та переселенців або внутрішньо переміщених осіб, п’ять - осіб з інвалідністю внаслідок війни, чотири - особи, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи, по троє - членів багатодітних родин і учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, учасник АТО/ООС та одинока мати.

Усього під час роботи третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачами порушено 484 питання. Найбільша кількість звернень стосувалася питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, запобігання дискримінації - 102, або 21,07 відсотка загальної кількості питань, порушених під час особистих прийомів. Третина звернень цього тематичного спрямування - це скарги на дії працівників правоохоронних органів, незаконні методи ведення слідства та тяганину зі слідством.

На другому місці за кількістю звернення, в яких порушуються питання соціальної політики та соціального захисту населення - 56, або 11,57 відсотка загальної кількості питань. Переважна більшість звернень на соціальну тематику стосувалася питань надання матеріальної допомоги та призначення, перерахунку, виплати трудової, соціальної пенсії.

На третьому місці за кількістю питань, з якими відвідувачі зверталися під час особистих прийомів до голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, питання охорони здоров’я. Таких заяв і скарг громадянами подано 55, або 11,36 відсотка загальної кількості питань. Майже половину звернень цієї тематики склали прохання про направлення на лікування до медичних установ в Україні та за кордоном.

Під час особистих прийомів голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України громадяни продовжували порушувати й питання діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України - 35, або 7,23 відсотка загальної кількості питань, порушених під час особистих прийомів. Як і раніше, більшість з них становлять відгуки про діяльність парламенту та його органів.

Актуальними для відвідувачів приймальні Верховної Ради України залишаються й звернення з питань комунального господарства - 27, або 5,58 відсотка загальної кількості питань. Традиційно половина питань цієї тематики стосувалася оплати за житло та комунальних послуг, тарифів.

Під час особистих прийомів голів парламентських комітетів та голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачі порушували також питання діяльності місцевих органів виконавчої влади - 24, або 4,96 відсотка; діяльності центральних органів виконавчої влади; житлової політики; фінансової, податкової, митної політики - по 23, або 4,75 відсотка; аграрної політики і земельних відносин - 22, або 4,55 відсотка; екології та природних ресурсів - 21, або 4,34 відсотка; діяльності органів місцевого самоврядування - 17, або 3,51 відсотка.

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися і опрацьовувалися в секретаріатах парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України, надсилалися до компетентних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів.

 

 

Управління з питань звернень громадян