Позачергова сесія Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 липня 2020, 16:39

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергову сесію.

Дмитро Разумков повідомив, що позачергова сесія проводиться відповідно до пропозиції народних депутатів України, поданої відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, частини другої статі 83 Конституції України, частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради України.

У сесійному залі прозвучав Державний Гімн України.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Парубій. У заяві йшлося про можливість винесення на розгляд позачергової сесії законопроекту про українську мову. А.Парубій повідомив, що фракція «Європейська солідарність» вимагає від Президента України зайняти державницьку позицію і не виносити цього законопроекту на розгляд позачергової сесії.

На вимогу двох фракцій головуючий оголосив перерву, запросивши на нараду керівників депутатських фракцій.

Після перерви головуючий оголосив до розгляду перше питання порядку денного - проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії №3658.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус поінформував про пропозиції Комітету для врахування у порівняльній таблиці законопроекту.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

За результатами голосування підтримані були правки №1203, №881, №939.

Після закінчення розгляду всіх правок, які були поставлені на підтвердження, законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому 288 голосами «за».

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах №3807.

Законопроект доповіла народний депутат Любов Шпак.

Альтернативний проект №3807-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін доповів рішення Комітету, який рекомендує Парламенту прийняти законопроект №3807 з урахуванням пропозицій, наведених у листі-висновку Комітету та додаткових пропозицій.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу («за» 212) та наступним голосуванням 228 голосами «за» був направлений на доопрацювання.

Проект Постанови про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів №3773 доповіла Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Проект Постанови не набрав голосів для прийняття («за» - 116).

Народні депутати у першому читанні розглядають проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості №3739 доповів Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Альтернативні проекти № 3739-1 і №3739-2 доповіли народні депутати Ярослав Железняк і Володимир Цабаль.

Рішення Комітету доповіла Заступник голови Комітету Роксолана Підласа. Вона повідомила, що члени Комітету прийняли рішення внести законопроекти №3739, №3739-1, №3739-2 на розгляд Верховної Ради, рекомендувати включити їх до порядку денного сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у першому читанні законопроект №3739 прийняти за основу і відповідно законопроекти  №3739-1, №3739-2 відхилити.

Верховна Рада 248 голосами «за» прийняла за основу законопроект №3739.

Проект Закону про управління відходами №2207-1-д доповів народний депутат Олег Бондаренко.

Доповідач зазначив, що проблема відходів в Україні вирізняється особливою масштабністю і значимістю як внаслідок домінування в національній економіці ресурсоємних багатовідходних технологій, так і через відсутність протягом тривалого часу адекватного реагування на її виклики. У країні щорічно утворюється  близько 400 млн тон відходів, і тільки 6% цих відходів переробляється, що є надзвичайно низьким показником у порівнянні з країнами ЄС, де він становить близько 40%. Решту розміщується на полігонах та сміттєзвалищах, яких понад 5 тис., з них 5% перевантажені, а 30% не відповідають нормам екологічної безпеки.

Значні обсяги накопичених в Україні відходів та відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання їх утворенню, рециклінгу, відновленню та видаленню, поглиблюють екологічну кризу і стають гальмівним фактором розвитку національної економіки.

За словами О.Бондаренка, «низька врегульованість на законодавчому рівні питання управління відходами, відсутність дієвого механізму управління окремими видами відходів, низька інституційна спроможність державних органів, дублювання повноважень державних та місцевих органів влади, недостатній рівень міжвідомчої взаємодії, відсутність стратегічного планування призводять до збільшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ та перевантажених полігонів, полігонів що не відповідають нормам екологічної безпеки».

Доповідач також відзначив, що підписанням Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони Україна взяла на себе зобов’язання з впровадження положень (Рамкової) Директиви №2008/98/ЄС Європейського парламенту та Ради від 19 листопада 2008 р. «Про відходи та скасування деяких директив» у національне законодавство.

«Вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням, збиранням та видаленням відходів, що характеризується подальшим розвитком екологічних загроз та виконання зобов’язань Угоди про Асоціацію обумовлюють необхідність прийняття цього законопроекту», - наголосив він.

Заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський доповів рішення Комітету. Він зазначив, що законопроект розроблений з метою вдосконалення системи управління відходами, забезпечення законодавчого та нормативно-правового регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог директив Європейського Союзу, покращення стану навколишнього природного середовища та досягнення цілей сталого розвитку.

Співдоповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект про управління відходами №2207-1-д 264 голосами «за» прийнято за основу.

За пропозицією Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича на повторне друге читання направлено законопроект про розвідку №2412-д.

За результатами голосування не прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства №3355-1.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом №2258.

252 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Верховна Рада 238 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства №2259.

У другому читанні і в цілому 278 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів №2456.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14 липня 2020 року про прийняття Закону України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" №2285-д-П доповіла народний депутат Вікторія Гриб.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому як Закону проекту Закону "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" №2285-д -П1 доповіла народний депутат Юлія Тимошенко.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14 липня 2020 року про прийняття в цілому як закону проект Закону України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" №2285-д -П2 доповіла народний депутат Анна Скороход.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітет щодо усіх проектів постанов.

За результатами голосування проекти постанов не набрали необхідної кількості голосів для прийняття.

Проект Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями №3760 доповіла заступник Керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів.

Альтернативні проекти №3760-2 і №3760-3 доповіли народні депутати Ярослав Железняк і Сергій Соболєв.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді розглянути усі законопроекти і визначитися щодо них голосуванням у сесійній залі.

Народні депутати 244 голосами підтримали за основу законопроект №3760.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування №2275.

За результатами голосування законопроект відхилено («за» - 209).

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про сільськогосподарську кооперацію №0856.

Верховна Рада 238 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому

За основу 265 голосами «за» прийнято проект Закону про основні засади молодіжної політики №3718.

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва №3060.

За результатами голосування відхилено проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14 липня 2020 року про прийняття в цілому як закону проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом) №2426-П і Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14 липня 2020 року про прийняття в цілому як закону проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців" №2524-П.

Головуючий закрив позачергову сесію.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.