Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 липня 2020, 15:18

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.

Дмитро Разумков зазначив, що сьогодні виповнюється 30 років Декларації про державний суверенітет України.

Дмитро Разумков привітав народних депутатів зі святом і повідомив, що сьогодні відбудеться урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Головуючий надав слово народному депутату Сергію Шахову, який виступив із заявою від двох фракцій.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Парубій.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові №3648 доповіла народний депутат Ольга Стефаншина.

У виступі вона привернула увагу до діючої системи крові, наголосивши на тому, що система крові в Україні потребує негайного реформування, необхідні умови для якого повинні бути закладені на законодавчому рівні.

«Служби крові в Україні відчувають значний брак кадрових, фінансових та матеріально-технічних ресурсів, що, зрештою, негативно позначається на їх діяльності. Показники безпеки та якості операцій із донорською кров’ю та її компонентами є незадовільними, відзначається значна кількість випадків передачі трансфузійно-трансмісивних інфекцій. Окрім цього, в організації операцій із заготівлі, тестування, переробки, зберігання, транспортування та реалізації донорської крові та її компонентів відсутня належна система простежуваності та гемонагляду, що виключає можливість відслідковування всіх несприятливих серйозних несприятливих випадків та реакцій, усунення їх наслідків та попередження їх у подальшому. Система крові в Україні потребує негайної інформатизації та інтеграції в загальну електронному систему здоров’я eHealth шляхом створення Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, що не можуть бути донорами, для забезпечення можливості швидкої та надійної ідентифікації осіб, які мають постійні або тимчасові протипоказання до донорства, з метою оптимізації процедури тестування донорів службами крові. Разом із цим, ухвалення проекту закону дозволить комплексно переглянути умови щодо допуску до донації крові та компонентів крові в Україні, зокрема, в частині вимог, яким повинен відповідати потенційний донор, а також у частині механізмів забезпечення конфіденційності інформації про стан здоров’я донора у зв’язку із запланованою донацією», - зазначила доповідачка.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №3648 за основу з урахуванням пропозиції Комітету щодо необхідності внесення відповідних змін до Закону України «Про державно-приватне партнерство», що не були предметом розгляду в першому читанні.

293 голосами народні депутати підтримали законопроект за основу.

Народні депутати розглядають кадрові питання.

Проект Постанови «Про призначення Шевченка К.Є. на посаду Голови Національного банку України» №3857 доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Кандидат на посаду Голови НБУ Кирило Шевченко у виступі розповів про бачення своєї роботи на цій посаді.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

У виступах прозвучали пропозиції кандидату на посаду Голови НБУ.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити проект Постанови Верховної Ради України про призначення Шевченка Кирила Євгеновича на посаду Голови Національного банку України.

Головуючий повідомив про заяву про звільнення Штучного В.В. з посади Керівника Апарату Верховної Ради України.

Проект Постанови за №3850 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву Штучного В.В. з посади Керівника Апарату Верховної Ради України про звільнення його із займаної посади і рекомендує Верховній Раді прийняти відповідний проект постанови.

307 голосами «за» проект Постанови було прийнято в цілому.

Голова Верховної Ради Д.Разумков подякував Вячеславу Штучному за роботу та побажав успіхів на новій посаді.

Головуючий оголосив до розгляду питання про призначення Піщанської О.С. на посаду Голови Антимонопольного комітету України.

Подання доповів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Кандидатка на посаду Ольга Піщанська у виступі розповіла про свої плани дій на цій посаді.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді призначити Піщанську Ольгу Станіславівну на посаду Голови Антимонопольного комітету України.

За результатами голосування проект Постанови про призначення Піщанської О.С. на посаду Голови Антимонопольного комітету України №3856 було прийнято в цілому 255 голосами «за».

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд кадрових питань.

Головуючий запросив для виступу Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який доповів своє подання про призначення Уруського Олега Семеновича Віце-прем’єр-міністром - Міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Кандидат на посаду Віце-прем'єр-міністра Олег Уруський доповів про свої плани на посаді, на яку він претендує.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп. Вони висловили свої позиції щодо підтримки кандидатури та пропозиції для врахування у роботі.

Народні депутати 250 голосами підтримали проект Постанови Про призначення Уруського О.С. Віце-прем’єр-міністром-Міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Олег Уруський склав присягу члена Кабінету Міністрів.

До порядку денного сесії було включено законопроекти про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями №№3760 і №3760-1 та про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах №3807.

Народні депутати включили до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті №3640.

Законопроект 349 голосами прийнято за основу і в цілому.

Народні депутати розглядають проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства №3485.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.

Головуючий поставив на голосування ряд правок, на підтвердженні яких наполягали їх автори. За результатами голосування частина правок була підтримана.

Після закінчення розгляду усіх правок головуючий поставив на голосування законопроект для прийняття у другому читанні в цілому.

308 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект у другому читанні та в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.