Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо додаткових заходів з фінансового оздоровлення державного підприємства "Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова»)""

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 липня 2020, 11:34

Законом внесено зміни до ст. 1 Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік», а також додатків № 1 «Доходи Державного бюджету на 2020 рік» та № 3 «Розподіл видатків Державного бюджету України на 2020 рік», якими передбачено збільшити дохідну частину Державного бюджету України на 2020 рік з метою збільшення видатків Державному космічному агентству України на фінансування нової бюджетної програми «поповнення статутного капіталу державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» на погашення заборгованості з виплати зарплати, єдиного соціального внеску, окремих податків та перед державою за витратами бюджету» (код 6381240). Додаткові надходження пропонується спрямувати на: погашення заборгованості з виплати заробітної плати та супутніх платежів; погашення податкового боргу зі сплати єдиного соціального внеску; погашення податкового боргу з відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) за підсумками 2019 року; погашення боргу зі сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, нарахована за результатами за 2019 рік; погашення заборгованості перед державою за кредитом, залученим 2 лютого 2004 року в компанії «Colvis Finance Limited» (Великобританія) під державну гарантію.

Законом внесено зміни до ст. 1 Закону України «Про фінансове оздоровлення державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова»», якими передбачено «реструктуризувати заборгованість державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» перед державою за кредитом, залученим 2 лютого 2004 року в компанії «Colvis Finance Limited» (Великобританія) під державну гарантію, на таких умовах: підприємство погашає несплачену станом на 1 січня 2021 року суму заборгованості перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років, починаючи з 2025 року».

Згідно з чинним положенням підприємство погашає заборгованість перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років, починаючи з 2020 року, відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України плану розвитку підприємства, погодженого з Комітетом Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва.

Законом передбачено списати «не сплачені на день набрання чинності цим Законом суми заборгованості державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова» (у тому числі встановлені судовими рішеннями та реструктуризовані) з:

накладених (нарахованих) на суму заборгованості з відрахування частини чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до державного бюджету за результатами фінансово-господарської діяльності починаючи з 1 січня 2019 р., сум штрафів та пені, а також суми штрафів та пені, які підлягають (підлягатимуть) накладенню (нарахуванню) на суму такої заборгованості на день набрання чинності цим Законом;

штрафних санкцій та пені, нарахованих державному підприємству «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» на день прийняття цього Закону в зв’язку з несплатою ним частини заборгованості перед державою за кредитом, залученим 2 лютого 2004 року в компанії «Colvis Finance Limited» (Великобританія) під державну гарантію».

Проект Закону зареєстровано за №3697.