Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 липня 2020, 16:53

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання, скликане на вимогу Президента України.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Роман Лозинський.

За його пропозицією народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять молодшого лейтенанта Тараса Матвіїва, який загинув на Донбасі.

Народні депутати почали розгляд питань порядку денного позачергового засідання.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №3659.

Законопроект доповів заступник Міністра фінансів Василь Шкураков. Він зазначив, що законопроект спрямований на забезпечення можливості доступу до кредитних ресурсів суб’єктам господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва - резидентам України шляхом часткового гарантування державою боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, наданих таким суб’єктам господарювання, у розмірі, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов’язань за портфелем кредитів та 80% за кожним окремим кредитом. Прийняття законопроекту також дозволить ПрАТ «Укргідроенерго» продовжити активну роботу із залучення іноземних інвестицій для реалізації інвестиційних проектів «Будівництво Канівської ГАЕС» та «Будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС».

Заступник Голови Комітету Олександр Трухін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій та висновків Комітету.

Під час обговорення представники депутатських фракцій висловили чимало зауважень до законопроекту.

За результатами голосування законопроект 272 голосами «за» направлено на доопрацювання.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі та врегулювання порядку сплати податкового боргу №3598.

Законопроект, як зазначив доповідач - заступник Міністра фінансів Василь Шкураков, розроблений з метою запровадження механізму державної підтримки суб’єктів господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва - резидентів України шляхом надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, наданих таким суб’єктам господарювання. Крім того, законопроект №3598 спрямований на створення законодавчих підстав платникам податків, які здійснюють свою діяльність на підконтрольній території України, здійснити погашення податкового боргу, який виник на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя до анексії цих територій.

Голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Юрій Кузбит доповів рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №3598 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету.

У виступах представники депутатських фракцій і груп висловили зауваження до положень проекту.

Законопроект 264 голосами «за» було направлено на доопрацювання.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про зміни у порядку денному позачергового засідання, зокрема, про виключення з нього проекту Постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року) №3809 та проектів Закону про внесення зміни до статті 29 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо терміну дії обмежень при нарахуванні заробітної плати №3708 і №3708-1.

До порядку денного для прийняття рішення було включено проекти Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо фінансового забезпечення проведення виборів №3712 і №3712-1.

Законопроекти доповіли їх автори Леся Забуранна і Роман Лозинський.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Орест Саламаха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній раді прийняти за основу і в цілому законопроект №3712.

За результатами голосування законопроект 332 голосами було прийнято за основу та 330 голосами - в цілому.

Верховна Рада 302 голосами «за» прийняла за основу проект Закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" №3720.

306 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

У другому читанні і в цілому 256 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України №2424.

Проекти Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) №3486 і №3486-1 у першому читанні доповіли народні депутати Галина Третьякова і Наталія Королевська.

За результатами голосування за основу 319 голосами було прийнято законопроект №3486.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) №3012-2 доповів Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Він також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 267 голосами підтримали прийняття законопроекту за основу.

Парламентарії розглянули правки, на яких наполягали автори, до проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг №2458.

За результатами голосування законопроект 239 голосами направлено на доопрацювання.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" №3199.

Проект доповів член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук.

Метою законопроекту є створення належних умов для збереження сталої роботи ОЕС України, підтримка критичної енергетичної інфраструктури, забезпечення енергетичної безпеки України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу.

242 голосами законопроект було прийнято за основу.

Верховна Рада 323 голосами прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до п.3 розділу Х "Перехідні та прикінцеві положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі за №3719.

Народні депутати 346 голосами підтримали в цілому проект Постанови про призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук №3815.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.