Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований проект Закону «Про медіа»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 липня 2020, 17:10

Сьогодні, 1 липня, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув два проекти Закону «Про медіа», запропоновані для розгляду у повторному першому читанні: №2693 (доопрацьований) і альтернативний до нього - №2693-2.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зауважив, що це великий законопроект, який готувався депутатами двох скликань і пройшов дуже велику кількість обговорень і консультацій.

«Стільки обговорень пройшов тільки, можливо, Закон «Про ринок землі», а можливо, у нас їх було і більше… Це були обговорення з індустріями, професійними спільнотами, європейськими експертами тощо», - сказав він.

За словами Микити Потураєва, на сьогодні доопрацьований проект Закону підтримується переважною більшістю індустрій.

Голова Комітету наголосив: «Медіа – це бізнес, але це бізнес з підвищеною соціальною відповідальністю». Він зауважив: «Водорозділ у питанні підтримки проекту проходить між тими індустріями, які вже розуміють свою соціальну відповідальність, а це все телебачення, радіо, друковані ЗМІ, інформаційні агенції, які існують з початку 90-х років в умовах певних вимог з боку суспільства, з боку держави, яка представляє суспільство, і не відчувають від того ніяких проблем, і новими медіа, які з’явились за останній період, частина з яких не хоче нести ніякої відповідальності перед українським суспільством».

На переконання народного депутата, така відповідальність в Україні має бути, як і в усіх цивілізованих країнах і саме на це направлений даний законопроект.

Свою позицію щодо законопроектів висловили представники опозиційних фракцій.

Так, були висловлені зауваження і пропозиції, які стосувалися повноважень і організації роботи Національної ради України з питань радіо і телебачення.

Водночас, прозвучали пропозиції відхилити законопроект як «політичний», такий, що посилює вручання держави і не підтримується більшістю журналістів та медіа.

В обговоренні також взяли участь представники Нацради з питань радіо і телебачення, Національної спілки журналістів України, інтернет-асоціацій, медіа-юристи.

Зокрема, представник НСЖУ вважає, що «Закон створює великі ризики для свободи слова і не скільки вирішить проблеми, скільки створить нові».

На його думку, «національний регулятор, має спочатку виконати свої зобов’язання, а потім можна буде говорити про розширення його повноважень».

Підбиваючи підсумки обговорення Микита Потураєв підкреслив: «Законопроект «Про медіа» жодним чином не обмежує права журналістів або редакційних колективів, не обмежує прав іноземних медіа (окрім медіа держави-агресора) та користувачів соціальних мереж, платформ спільного доступу та потокових сервісів. Отже, законопроект «Про медіа» робить український медіа-простір та медіа-ринок нормованим виключно в інтересах українських громадян та прозорим, рівноправним, конкурентним в інтересах всіх українських медіа».

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №2693 (доопрацьований) у першому читанні за основу, а альтернативний №2693-2 – відхилити.

Також Комітет розглянув проект Закону «Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади» (№ 0040).

Під час обговорення наголошувалось, що на дану ратифікацію давно очікують кіновиробники обох країн.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати даний проект Закону.

Також народні депутати рекомендували Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо фінансового забезпечення розвитку туризму» (№ 3696), спрямований на законодавче закріплення розробки єдиного стратегічного документу, що передбачав би стратегічні цілі за результатами аналізу проблем, варіанти їх вирішення та конкретні заходи, строки виконання, джерела фінансування, відповідальних виконавців та показники виконання.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про туризм» доповнивши його Розділом ІІ «Розвиток туризму», який передбачає порядок розроблення єдиного стратегічного документу держави у сфері туризму, місцевих програм розвитку та встановлює додатковий механізм фінансового забезпечення їх виконання шляхом утворення у складі місцевих бюджетів місцевих фондів розвитку туризму наповнення яких здійснюватиметься за рахунок туристичного збору, цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян.

Поряд з цим проектом вносяться зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині виключної компетенції сільських, селищних, міських рад вирішувати питання утворення місцевих фондів розвитку туризму, затвердження положень про ці фонди.

Також проект Закону передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині цільового спрямування туристичного збору та його належності до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів.

Учасники обговорення наголошували на особливій актуальності даного законопроекту в умовах пандемічних обмежень, від яких страждає туристична галузь.

Народні депутати також внесли ряд змін у структуру Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Наступне засідання Комітету відбудеться у четвер, 2 липня.