Погоджувальна рада депутатських фракцій (депутатських груп) Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 червня 2020, 09:59

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп). Він нагадав про події, які трапилися минулого тижня: вибух газу у багатоквартирному будинку у м. Києві, в результаті якого загинули люди.

Д.Разумков від себе і від депутатського корпусу висловив співчуття рідним і близьким тих, хто загинув. Він також висловив сподівання на швидке, неупереджене слідство з боку правоохоронних органів.

Д.Разумков також згадав про повінь у Івано-Франківській та Чернівецькій областях, яка повторилася як у 2008 році. «Дуже велика проблема сьогодні для держави і виклики, які знову постали, є дуже небезпечними з економічного, екологічного та інших напрямків, які сьогодні ми бачимо, особливо в умовах економічної кризи», - зазначив він.

Він висловив впевненість, що всі депутатські фракції, групи і комітети готові працювати в посиленому режимі у випадку, якщо надійдуть пропозиції від Кабінету Міністрів України. «Ми готові допомогти, оперативно включитися в цей процес», - сказав керівник парламенту і подякував народним депутатам які першими долучилися до надання допомоги постраждалому населенню.

Дмитро Разумков привітав із Днем Конституції України, який відзначався у неділю. Він нагадав, що Україна, фактично, перша держава, в якій у 1710 році з’явилася Конституція на теренах і Європи, і світу – це Конституція Пилипа Орлика. «Станом на сьогодні, за оцінками багатьох експертів, у нас найкраща Конституція в Європі, а, може, і не тільки в Європі», - зазначив Голова Верховної Ради.

Керівник парламенту підкреслив: «Головним завданням Верховної Ради України було є і залишається захист конституційних прав та свобод наших співгромадян. Ми робили і будемо робити все для того, щоб слідувати тому, що написано в Конституції і не давати нікому її порушувати». Він також висловив впевненість: «Не залежно від того, у владі ми чи в опозиції, Конституція і те, що закріплено в ній – демократія, свобода слова, рівність – залишаються сталими константами українського розвитку, українського суспільства, української державності. І саме на цих теренах ми будемо будувати розвиток України».

Дмитро Разумков нагадав, що Верховна Рада за 90 днів має оголосити про проведення місцевих виборів, які мають відбутися восени, і дав доручення опрацювати це питання, щоб можна було його розглянути на початку наступного сесійного тижня.

Окремо Голова Верховної Ради зупинився на міжсесійному періоді. «Це не проміжок часу для відпочинку. Це проміжок часу, який буде використовуватись і для роботи народних депутатів», - сказав він. Дмитро Разумков висловив впевненість, що, якщо виникне необхідність, то «Верховна Рада миттєво збереться на позачергову сесію», в тому числі, за ініціативою 150-ти народних депутатів.

Очільник парламенту звернув увагу, що на цьому тижні до розгляду заплановано багато питань, серед яких законопроекти: про так званий ігорний бізнес; щодо медичної реформи; економічні закони; про регулювання фінансового сектору; соціальні, освітні, що стосуються спорту та інші.  

Прозвучала пропозиція продовжити на цьому тижні змінений режим роботи, коли у вівторок та четвер відбувається одне сесійне засідання до 15.00 з перервою з 12.00 до 12.30, а у п’ятницю оголошення запитів народних депутатів та різне перенесено на кінець дня.

Дмитро Разумков нагадав, що 30 липня 2020 року буде відзначатися 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України і висловив сподівання, що карантинні заходи не завадять провести присвячені цьому заходи за високому рівні.



Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на початку виступу нагадав, що залишилося працювати два повноцінних тижні у пленарному режимі і висловився за максимальну концентрацію уваги на тих законодавчих актів, які є вкрай необхідними для розвитку України.

Руслан Стефанчук подякував за ухвалення в першому читанні законопроекту «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» і закликав долучатися до його «активного покращення», оскільки термін подання поправок до нього спливає у четвер.

Також, за його словами, робоча група продовжує працювати над законопроектом «Про опозицію». «Мені видається, що той діалог, який ми провидимо, є надзвичайно конструктивним – ми почали виходити на перші бачення цього законопроекту» - поінформував Перший заступник Голови Верховної Ради. Він підсумував, що є розуміння і підтримка у всього парламенту щодо необхідності цього законопроекту і щодо основних його положень. Робота над проектом буде продовжена на наступних тижнях.

Руслан Стефанчук також зупинився на окремих питання порядку денного, запланованих до розгляду на цьому тижні і побажав конструктивної роботи.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк погодилася з тим, що велика повінь на Заході України потребує швидкої реакції. «Ми як Верховна Рада маємо об’єднатися і зробити все можливе, щоб тисячі постраждалих родин не залишилися наодинці зі своїми проблемами», - зазначила вона.

Олена Кондратюк від імені керівництва Верховної Ради подякувала усім рятувальникам, нацгвардійцям, волонтерам, колегам – всім, хто першим відгукнувся і прийшов на допомогу жителям постраждалих областей.

Заступниця Голови Верховної Ради також відзначила необхідність організації проведення зовнішнього незалежного оцінювання для усіх, хто не зміг у ньому взяти участь через повінь.

«Сьогодні відбувається ЗНО з української мови, на яке зареєструвалися 370 тисяч дітей», - поінформувала вона і побажала їм успіхів.

Також віце-спікерка наголосила на необхідності забезпечення безпеки під час складання ЗНО.

Олена Кондратюк поінформувала про засідання Парламентської асамблеї Україна-Польща, яке відбулося 23 червня і вперше в історії пройшло в онлайн режимі.

На засіданні виступили керівники депутатських фракцій і груп.

Учасники засідання прийняли рішення у п’ятницю, 3 липня, під час «години запитань до Уряду» заслухати Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з трьох питань: про ліквідацію наслідків повеней на заході України, ряд кадрових питань, а також про використання коштів, виділених на боротьбу з COVID-19.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, підбиваючи підсумки засідання, висловив готовність парламенту у будь-який час розглядати законодавчі ініціативи Кабінету Міністрів України. «Ми готові будемо скликати позачергове засідання, якщо будемо знаходитись в розгляді питання, в будь-який час доби і тижня. Я впевнений, що всі підтримають цю пропозицію, Лише чекаємо пропозицій від Кабінету Міністрів», - сказав він, наголосивши на що такі ініціативи не повинні містити «питань, які б розділяли зал і суспільство».

Дмитро Разумков подякував усім, побажав плідної в ефективної роботи на цьому пленарному тижні і закрив засідання Погоджувальної Ради.