Парламентська Асамблея Україна-Польща закликає уряди країн до реалізації спільних проектів в сферах безпеки, інфраструктури, освіти, транскордонної співпраці, - Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 червня 2020, 17:34

 

Міжпарламентська Асамблея Україна-Польща стала тим майданчиком, на якому було обговорено та скоординовано зусилля щодо позитивного вирішення найбільш актуальних питань міждержавної співпраці.

На цьому під час брифінгу по завершенню засідання Асамблеї наголосила її співголова, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.















Вона відзначила, що це засідання вперше в історії Українського парламенту відбулося у незвичному онлайн-режимі. Заступниця Голови Верховної Ради України наголосила на тому, що Польща - наш стратегічний партнер на шляху до Європейського Союзу і Північноатлантичного альянсу.

«Хочу ще раз подякувати Республіці Польща за те, що її голос був дуже потужний 12 червня під час рішення про приєднання України до Програми розширення можливостей НАТО», - наголосила Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що під час засідання було обговорено і погоджено текст Декларації Парламентської Асамблеї Україна-Польща. Очікується, що цей документ буде офіційно підписано на зустрічі українських та польських парламентаріїв у жовтні цього року в Польщі.

Парламентська Асамблея привітала надання Україні статусу партнера розширених можливостей НАТО, наголосивши на повній підтримці подальшої європейської інтеграції України.

Сторони домовилися розробити дієві механізми протидії гібридним загрозам з боку Росії, зокрема, в інформаційній сфері.

Члени Асамблеї засудили спроби Російської Федерації фальсифікувати історію Другої світової війни та подій, що до неї призвели.

Асамблея також закликала Уряди України і Польщі до продовження активної співпраці у галузі освіти, науки, культури, історії, молодіжної політики.

Сторони домовилися продовжувати взаємодію і координацію дій між Україною та Польщею у справі боротьби з пандемією COVID-19 та надання допомоги одна одній.

У погодженому тексті Декларації міститься заклик до урядів обох країн щодо реалізації проєктів у галузі інфраструктури та енергетики, спрямованих на зміцнення безпеки в регіоні Балтійського та Чорного морів,  що сприятимуть розвитку транспортної інфраструктури між країнами та зміцненню співпраці у сфері оборонної промисловості.

Сторони також мають намір спільно вирішувати питання щодо організації перетину кордонів, працевлаштування українців у Польщі, захисту їх трудових і соціальних прав.

Заступниця Голови Верховної Ради подякувала Віце-маршалку польського Сейму Ришарду Терлецькому, Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Бартошу Ціхоцькому та Надзвичайному і Повноважному Послу України у Республіці Польща Андрію Дещиці - всім учасникам засідання Асамблеї з української та польської сторони за організацію цього заходу та плідну роботу в рамках Асамблеї.