Засідання Парламентської Асамблеї Україна-Польща у режимі відео-конференції (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 червня 2020, 15:06

 

Захід відбувається у режимі відео-конференції під головуванням Заступника Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Віце-маршалка Сейму Республіки Польща Ришарда Терлецького.

Засідання відкрив Голова польської частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький.

Він нагадав, що це засідання мало відбутися у Варшаві, але через пандемію коронавірусу не відбулося. Р.Терлецький запросив Голову української частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща Олену Кондратюк і членів української частини до Польщі тоді, як це буде можливе. За його словами, можливо це буде восени цього року.

Р.Терлецький поінформував учасників засідання про шість тем, які будуть порушуватися під час цього засідання, а також про те, що за підсумками засідання буде увалено спільну декларацію.

«В Польщі з великою увагою і повагою слідкуємо за розвитком ситуації  з пандемією, яка так само торкнулася і нас, як і Україну, всю Європу і цілий світ. Ми відкриті до різних питань співробітництва у боротьбі з цією заразою, але передовсім це питання до наших міністерств і урядів», сказав Віце-маршалок Сейму Республіки Польща.

Ришард Терлецький передав слово Заступнику Голови Верховної Ради України, Голові української частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща Олені Кондратюк.

Олена Кондратюк привітала учасників засідання - членів Парламентської асамблеї в оновленому складі. «Той факт, що ми попри пандемію коронавірусу все- таки проводимо нашу онлайн зустріч свідчить лише про те, що ми бажаємо доброзичливого і системного українсько-польського діалогу», - зазначила Голова української частини Парламентської Асамблеї і висловила переконання, що український і польський парламент повинні відіграти одну з ключових ролей у здійсненні саме такого діалогу.

Олена Кондратюк наголосила на тому, що Україна і Республіка Польща не мають іншого шляху аніж розвивати добросусідські рівноправні та взаємовигідні відносини стратегічного характеру.

«Наші народи і країни не мають права на непорозуміння, особливо, враховуючи складне історичне минуле. Маємо усвідомити, що Росія завжди буде бенефеціаром українсько-польських чвар, вона намагатиметься вносити розбрат у стосунки між Україною і Польщею. Саме тому маємо зробити все для того, аби не дати нікому розсварити наші країни, що ослабить їхню стійкість перед російським тиском», - зазначила вона.

«Ми в Україні добре знаємо, що таке агресія і що таке війна. Війна проти нас триває, Що вона поруч. Що Україна заплатила дорогу і продовжує платити непомірну високу ціну за те, щоб бути частиною європейської спільноти», - сказала Олена Кондратюк і подякувала Віце-маршалку Польського Сейму Ришарду Терлецького за відвідування прифронтових зон в Україні.

Голова української частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща наголосила на важливості обговорення не лише питання нашої взаємодії, але й питання нашої спільної безпеки, адже сьогодні ніхто не застрахований від гібридної агресії: чи то політичної, чи то економічної, гуманітарної чи збройної. «Ми високо цінуємо підтримку і послідовну підтримку України на шляху інтеграції до Європейського Союзу та до Північноатлантичного альянсу. Знаю, що голос Польщі був потужним, коли 12 червня цього року Альянсом приймалося рішення про приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО. Переконана, що серед всіх пріоритетів чинне місце має зайняти розвиток українсько-польського транскордонного і міжрегіонального співробітництва, зокрема, реалізації політики добросусідства. І тут ключове місце, звичайно, займає українсько-польський державний кордон. Ми є спільно забезпечимо ефективну міжпарламентську підтримку саме цього питання. Великі можливості відкриває перед країнами регіону взаємодія в рамках «Ініціативи трьох морів». Україна зацікавлена брати участь в цих проектах, що реалізуються між тими державами.

О.Кондратюк звернулася до учасників засідання з проханням підтримати таке прагнення України.

Вона така зазначила, що нашим країнам варто зайнятися крупними стратегічними проектами, це можуть бути проекти не лише у сфері інфраструктури та транспорту, але й енергетики, військово-промислового комплексу.

Окремо вона згадала про наших українських трудових мігрантів, мільйони яких самовіддано трудяться сьогодні в європейських країнах, роблячи значний внесок в зростання економік зарубіжних країн.

О.Кондратюк звернулася до польських колег з проханням пам’ятати про це, дбати про них, як про своїх громадян. «Ми готові до взаємодії у питаннях їхнього правового і соціального захисту, зокрема, до розгляду питання стосовно укладення двосторонньої угоди щодо працевлаштування сезонних робітників», - додала вона.

Олена Кондратюк також звернулася до теми українсько-польських відносин, зазначивши, що «окремий пласт українсько-польського діалогу складають питання нашого історичного минулого, питання нашого порозуміння і примирення» і висловила впевненість, що «українці і поляки не мають постійно бути заручниками трагічної історії, яку при всьому нашому бажанні і обопільних докорах сумління не можливо вже змінити чи повернути втрачені життя. Натомість нам під силу творити майбутнє, в якому взаємних кривд, стереотипів, упереджень чи недовіри, а лише бажання жити і співпрацювати».

«Нам є сьогодні про що поговорити, що спланувати і, найголовніше, реалізувати», - зазначила Олена Кондратюк, побажавши всім членам Парламентської асамблеї успіхів і закликала до спільної роботи.

Заступник Голови Верховної Ради України представила учасників засідання з української сторони, надавши їм слово для коротких виступів.

Олена Кондратюк передала слово Віце-маршалку Сейму Республіки Польща Ришарду Терлецькому, який представив учасників з польської сторони.

У засіданні взяли участь народні депутати України, які входять до української частини Асамблеї. Вони працюють у конференц-залі Верховної Ради України. Їх польські колеги перебувають на онлайн зв’язку в конференц-залі Сейму Республіки Польща.

Відбулася перша частина засідання «Діяльність Верховної Ради України та Сейму і Сенату Республіки Польща з метою підтримки економічної та соціальної стабільності у зв'язку з пандемією COVID-19».

Під час цієї частини з польської сторони виступив депутат Казімєж Голоюх (партія «Право і справедливість»), з української сторони народний депутат Володимир Гевко (депутатська фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ").

Відбулася коротка дискусія.

Учасники засідання взяли участь в обговоренні теми: «Безпека в регіоні (інформаційні війни, кібератаки та гібридні загрози)».

Від української сторони виступив народний депутат Андрій Богданець.

Під час першої частини засідання його учасники також обговорили українсько-польське співробітництво у військовій та енергетичній сферах, допомогу на розвиток та гуманітарну допомогу.

Розпочалася друга частина засідання Парламентської Асамблеї Україна-Польща. Головує Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький.

Учасники засідання взяли участь в обговоренні теми: «Українсько-польські торговельно-економічні відносини. Інфраструктура, пункти пропуску, митні правила, становище трудових мігрантів».

Під час засідання члени Парламентської асамблеї також обговорили тему: «Соціальний розвиток. Співпраця в галузі освіти (польське шкільництво в Україні і українське в Польщі)».

Від української сторони виступив народний депутат Михайло Цимбалюк.

Учасники засідання взяли участь в дискусії.

Під час засідання відбувся українсько-польський діалог з історичних питань.

Від польської сторони виступила Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська. Від української сторони виступив народний депутат Микола Княжицький.

Голови Парламентської асамблеї - Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький і Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк підбили підсумки засідання XII сесії Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща.

Ришард Терлецький, зокрема, зазначив: «Сьогодні ясно, що найважливішим є питання боротьби пандемією і її економічними наслідками і не лише. Над цим будуть працювати наші уряди і парламенти. Ми обговорили дуже багато питань, які ми тільки засигналізували і будемо брати участь у майбутньому у їхньому вирішенні. Мені дуже приємно, що відбулася ця зустріч. Ми запрошуємо наших гостей з України восени до Варшави».

Олена Кондратюк подякувала польським колегам за організацію діалогу, який, дійсно проходить у незвичний спосіб, але це говорить тільки про те, що якщо ми сьогодні говоримо, значить ми прагнемо до спільного діалогу, до спільних зусиль по налагодженню нашої спільної міжпарламентської роботи».

Олена Кондратюк також повідомила про спільну Декларацію і висловила сподівання, що вона буде підписана під час зустрічі у жовтні. «Ми дійсно чекаємо зустрічі для обміну думками та інформацією у вже звичному режимі».

На цьому засідання XII сесії Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща завершилося.