У парламенті опрацьовують моделі створення дослідницької служби

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 травня 2020, 17:00

Про це повідомив Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний під час сесії з вивчення досвіду Дослідницької служби Конгресу США. Онлайн захід відбувся 28 травня за участі міжнародних експертів.

Вячеслав Штучний зазначив, що в Апараті Верховної Ради України завершено функціональний аудит, який проводив Офіс парламентської реформи у співпраці з Вестмінстерською фундацією за демократію на замовлення проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. В отриманих результатах також відзначена необхідність створення Дослідницької служби в українському парламенті.

«Наразі це найактуальніше питання. Звісно, за зразок ми беремо Дослідницьку службу Конгресу США, з досвідом роботи якої ознайомився особисто. Наразі надав доручення Інституту законодавства Верховної Ради України вивчити питання створення дослідницької служби на базі Інституту законодавства, а також - тренінгового центру. Очікуємо на пропозиції. До часу внесення закону про парламентську службу, а це має відбутися за декілька місяців, напрацюємо моделі та шляхи створення Дослідницької служби у Верховній Раді України на базі Інституту законодавства або окремої структурної одиниці», - зазначив Вячеслав Штучний.

За його словами, в структурі є декілька підрозділів, які здійснюють дослідницькі функції. Але цього не достатньо для повної та всебічної аналітичної роботи.

З 2011 року працює Інформаційно-дослідницький центр при Верховній Раді України, що діє за підтримки програми USAID РАДА. За словами керівника програми Ігоря Когута, цей центр є прототипом дослідницької служби та надає народним депутатам аналітичну інформацію з різних питань. Керівник програми USAID РАДА підтвердив готовність програми підтримати створення інформаційно-дослідницької служби в структурі Апарату Верховної Ради України, яка окрім інформаційно-аналітичної підтримки при розробці законопроектів значно посилить і виконання контрольної функції Верховної Ради України.

Про специфіку роботи Дослідницької служби Конгресу США розповіли Стівен Даґадакіс, керівник Офісу конгресових програм та комунікацій Дослідницької служби Конгресу, Валерія Гейтсгусен, виконуюча обов’язки керівника наукових досліджень у секції законодавчих та бюджетних процесів, Корі Вельт, спеціаліст з питань досліджень європейського напряму, в тому числі досліджень з питань України та Джулі Кім, менеджерка секції досліджень Європи та Америки.

Дослідницька служба Конгресу США, що працює понад сто років, допомагає в інформуванні співробітників і членів Конгресу, надає допомогу впродовж законодавчого процесу, допомагає у виконанні контрольної функції Конгресу та нагляду за реалізацією законодавства. Також проводить навчання для вперше обраних депутатів та співробітників Конгресу з питань законодавчого та бюджетного процесу.

«Конгрес покладається на роботу аналітиків. Є високий рівень визнання та довіри від політиків. Ми конфіденційно надаємо якісну та неупереджену інформацію. Робота в нашій службі приваблює багатьох людей, які вірять у факти та добре поінформовані», ? розповів Корі Вельт, спеціаліст з питань досліджень європейського напряму.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував програмі USAID РАДА за організацію зустрічі з міжнародними експертами та підтримку ініціатив і заходів у парламенті. Стівен Даґадакіс відзначив готовність до надання підтримки у створенні дослідницької служби у Верховній Раді України.