Стартувало публічне обговорення законопроекту щодо вдосконалення сфери адмінпослуг

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 травня 2020, 19:00

 
22 травня 2020 року відбулося публічне обговорення законопроекту № 2679 у сфері адміністративних послуг. За його результатами будуть підготовлені та опубліковані можливі правки до розгляду законопроекту в другому читанні.

«Цей законопроект дуже важливий, бо стосується кожної громади та має забезпечити надання якісних адміністративних послуг для громадян.  Ще 13 травня він був включений до порядку денного та отримав підтримку в 261 голос народних депутатів. Зацікавлення цим законопроектом величезне. Будемо намагатися якнайшвидше ухвалити його в другому читанні», - зазначила Лариса Білозір, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За словами народного депутата, буде створена робоча група для роботи над правками. До неї увійдуть члени профільного підкомітету, Апарату Верховної Ради України, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг, неурядових та міжнародних організацій, науковців, експерти.

Лариса Білозір розповіла про основні новели законопроєкту. Серед них: трансформація Центрів надання адміністративних послуг райдержадміністрацій (далі – ЦНАП) у ЦНАПи органів місцевого самоврядування. Всього це 794 ЦНАПів, які будуть трансформовані в 952 нових точки доступу в органах місцевого самоврядування. Також заплановано інтегрувати у ЦНАП всі адміністративні послуги, що надаються органом, який його утворив, а також адміністративні послуги, які надаються територіальними органами центральних органів виконавчої влади.

Також Лариса Білозір акцентувала увагу на тому, що наразі немає закону про адміністративний збір, тому його потрібно також напрацьовувати.   

Свої зауваження й пропозиції надав Віктор Тимощук, головний експерт з адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою».

Захід організувала  Програма «U-LEAD з Європою». До онлайн обговорення долучилося понад 100 учасників з різних куточків України, представники міністерств, об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування, експерти з питань адміністративних послуг.