Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики провів виїзне засідання до державних підприємств «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 травня 2020, 11:05

Виїзне засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулося у середу, 20 травня, на державних підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України» у порядку контролю за виконанням законів «Про культуру» та «Про кінематографію».

На початку засідання голова Комітету Олександр Ткаченко поніформував, що до Комітету зверталось багато людей стосовно стану справ на двох підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України», які занепокоєні, що «їх діяльність все менше нагадує діяльність кіностудій, а все більше нагадує майданчик для нової забудови житловими будинками». Він також додав: «Народні депутати занепокоєні станом збереження кінофонду, тому вирішили на місці запитати, подивитися, розібратися у цих питаннях і після цього прийняти рішення».

Рішення про проведення даного виїзного засідання було ухвалене Комітетом 12 лютого 2020 року за результатами обговорення критичної ситуації щодо можливого доведення до банкрутства державних підприємств Київська студія хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» на засіданнях підкомітету у сфері кінематографу та реклами.

Під час засідання зазначалось, що обидва державні підприємства мають давню історію і велике значення для нашої держави, оскільки на території ДП «Укркінохроніка» знаходиться унікальний документальний кінофонд, а ДП «Національна кінематека України» володіє зібранням кіноматеріалів, цінність яких з часом тільки зростає.

Водночас, 3 жовтня 2015 року було порушено справу про банкрутство ДП «Національна кінематека України». Члени Комітету вважають, що, шляхом відчуження державного майна під подальшу комерційну забудову, відбувається знищення національного культурного надбання нашої держави, на базі якого повинен бути створений Державний фільмофонд України.

Учасники засідання оглянули зазначені державні підприємства і ознайомились із умовами зберігання фільмофондів.

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко відзначив жахливий стан справ на цих об’єктах. «Державні підприємства повинні отримувати прибуток, однак у когось є бажання довести їх до банкрутства і продати за безцінь території та будівлі», - сказав він.

Павло Сушко також конкретизував, що по ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» є наступні питання: жахливий стан зберігання унікальних кіноплівок – не ведеться облік, записи не оцифровані і немає належної охорони.

За його словами, Комітет дасть доручення профільним міністерствам і правоохоронним органам розібратися, на яких підставах був укладений договір з інвестором, згідно з яким, за погашення боргів ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» він отримує територію підприємства під забудову. «Ми хочемо розібратися, що саме отримує держава», - підкреслив Павло Сушко.

Щодо ДП «Національна кінематека України», проблема також пов’язана з боргами. «Як ми з’ясували сьогодні, у підприємства були борги перед «Укренерго» на 9 мільйонів гривень. Була запущена процедура санації і арбітражний керуючий повинен був оздоровити підприємство. Але підприємство набуло ще боргів і продало близько 14 будівель на аукціоні на суму 33 мільйони гривень, хоча борг був значно меншим», - розповів народний депутат. Він також зазначив, що у громади є підозра, що новий власник, фактично, придбав не будівлі, які перебувають у поганому стані, а території для зведення житлових будинків.

Павло Сушко підкреслив, що «і кіноспільнота, і громада зацікавлені щоб тут було кіновиробництво».

За результатами огляду державних підприємств «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України», а також констатуючи необхідність збереження та консолідації фільмових колекцій цих підприємств у Державному фонді фільмів України, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики має намір звернутися до Кабінету Міністрів України з рекомендацією навести лад з ліквідаційною комісією Міністерства культури України і передати майно вказаних державних підприємств в управління новому Міністерству культури та інформаційної політики України.

Відповідно, Комітет просить Міністерство культури та інформаційної політики України надати інформацію про стан розробки Порядку передачі фільмів Державному фонду фільмів України, умови зберігання вихідних матеріалів фільмів і фільмокопій та положення про Державний фонд фільмів України. Комітет рекомендує провести аудит центрального і обласних відеоархівів, а також запропонувати концепцію та механізми зберігання майна державних кіностудій.

Також Комітет звернеться до правоохоронних органів з метою виявлення можливих фактів злочинної діяльності при процедурі санації. Окрім того, Національній поліції України рекомендовано розглянути можливість встановлення постійної охорони на територіях даних об’єктів з метою збереження національного культурного надбання. Міністерству юстиції України Комітет рекомендує продовжити вжиття відповідних заходів, спрямованих на захист національного культурного надбання, розташованого на території вказаних державних підприємств.

Комітет візьме під постійний контроль подальше збереження Державного фонду фільмів України, а саме фільмових колекцій державних підприємств «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України».

У виїзному засіданні, окрім членів Комітету, взяли участь народний депутат Богдан Яременко, обраний по виборчому округу №215 м. Києва, керівники ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і ДП «Національна кінематека України», а також представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства юстиції України, Національної поліції України, Служби безпеки України, Фонду державного майна України, Національної Спілки кінематографістів України, експерти у сфері кіно.