Комітет з питань цифрової трансформації підтримав законопроект щодо усунення перешкод для функціонування електронного квитка та стимулювання безготівкових методів оплати на транспорті

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 травня 2020, 19:15

Сьогодні, 20 травня, Комітет з питань цифрової трансформації провів чергове засідання, на якому розглянув три законопроекти у першому читанні.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку складення протоколів про адміністративне правопорушення за порушення права на інформацію» (№3327), направлений на комплексне удосконалення норм чинного законодавства України щодо порядку складення протоколів за статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення у частині, що стосується порушення права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Також на зсіданні був розглянутий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію)» (№3455).

Проектом Закону, зокрема, пропонується тимчасово, до 31 грудня 2023 року, зупинити термін дії Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» на сферу кабельної ретрансляції, оскільки така можливість передбачена Планом виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами. Таке рішення усуне одну з причин підвищення тарифів для населення за послуги платного телебачення провайдерами програмної послуги.

Народні депутати розглянули Проект Закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо усунення перешкод для функціонування систем електронного квитка та стимулювання впровадження безготівкових методів оплати на транспорті» (№3113).

Законопроектом пропонується внести зміни до пункту 4 статті 9 Закону “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, якими передбачається можливість не застосовувати вимогу використання реєстраторів розрахункових операцій і розрахункових книжок у разі здійснення оплати за проїзд на автомобільному та електричному транспорті в безготівковій формі з використанням електронних платіжних засобів.

Усі три законопроекти Комітет рекомендував прийняти за основу з урахуванням зауважень.

У засіданні в режимі відеоконференції взяли участь представники органів виконавчої влади — Мінцифри, Міненерго, Мінрегіону, Мінінфраструктури, а також Держспецзв’язку, НКРЗІ та профільних організацій — АППК, Асоціації «Телас» та Телекомунікаційної палати України.

Представники органів влади та асоціацій надали інформацію щодо практики застосування Закону «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» та одностайно підтримали необхідність прийняття законопроекту №2042, який вносить зміни до зазначеного вище закону.

Зокрема, йшлося про те, що органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства та ОСББ ігнорують виконання чинного законодавства і оператори та провайдери зіштовхуються із такими проблемами:

– не затверджуються розміри плати за доступ до об’єктів комунальної власності;

– окремі ОСББ, керуючись власними статутами та рішеннями загальних зборів, відмовляються укладати договори з доступу та пропонують операторам укладати договори сервітуту на невигідних умовах;

– власники (володільці) або управителі об’єктів доступу намагаються вносити до договору з доступу умови, що не передбачені Законом про доступ, зокрема, додаткову плату за доступ, або в односторонньому порядку припиняють дію попереднього договору з метою отримання одноразової плати.

Учасники засідання зазначили, що прийняття проекту Закону №2042 має вирішити усі згадані вище проблемні питання, які наразі виникають у операторів телекомунікацій під час розбудови телекомунікаційних мереж з метою надання якісних послуг споживачам.