Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув низку ініціатив для економічної підтримки культури та креативних індустрій (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 квітня 2020, 18:26

Сьогодні, 8 квітня, на засіданні, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув пропозиції Голови Комітету Олександра Ткаченка щодо необхідних законодавчих змін, спрямованих на економічну та опосередковану підтримку культури та креативних індустрій у зв’язку з дією обмежувальних заходів спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби. Пропозиції були підготовлені у співпраці з представниками індустрій.

Члени Комітету продемонстрували цілковиту єдність в необхідності прийнятті таких змін. Було прийняте рішення створити спільну міжфракційну робочу групу разом з представниками Міністерства культури та інформаційної політики. Результати обговорень ляжуть в основу єдиного пакету законопроектів, який буде внесено на розгляд позачергового засідання Верховної Ради.

Також на Комітеті обговорювались заходи щодо прямої фінансової підтримки у вигляді надання кредитів та була озвучена проблема збалансування державного бюджету у цілому через запропоновані зміни. Наступні два дні зазначена робоча група збереться на обговорення.

 Сфера культури та креативні індустрії є одними з найбільш вразливими до загальної економічної ситуації на період встановлення карантину. Станом на сьогодні зупинена діяльність усіх закладів культури та мистецтва, сфери харчування; продакшини зупиняють зйомки нового відео-контенту; обсяги надходжень за рекламу не покривають витрати медіа на створення контенту, що, зокрема, несе загрозу доступу населення до інформації тощо.

 У креативній індустрії та сфері культури на сьогодні задіяні 1 млн. осіб. За результатами опитувань, проведених у березні місяці, падіння доходів в цих галузях складатиме більше 50%. Фактично всі підприємства креативної індустрії є малим та середнім бізнесом. Та більша частина припадає на мікропідприємства із середньою кількістю працівників до 10 людей, де зупинка діяльності призводить до втрати засобів до існування і звільнення співробітників. Іншим фактором є також нематеріальний характер активів креативних індустрій, що обмежує спроможність бізнесу отримати кредит.

 Проте попри таку делікатність культура та креативні індустрії є економікою з найвищою доданою вартістю.

 За даними Держстату, 9,5% від загальної кількості суб’єктів господарювання становлять підприємства креативної індустрії. Загальні видатки на культуру в Україні складають 0,5% ВВП. Разом із тим її прямий внесок в економіку складає 4% від усієї доданої вартості, згенерованої суб’єктами господарювання за всіма видами економічної діяльності в Україні у 2019. Ці індустрії демонструють найбільший відсоток росту в тому числі у доданій вартості.

 Це доводить, що культура не просто важлива — вона економічно важлива. Саме креативні індустрії допоможуть реставрувати економіку після кризи — якщо дати їм зараз невеликий поштовх. 

 Обговорені пропозиції мають тимчасовий характер та діятимуть до 31 грудня 2020 року. 

 Зокрема, пропонується наступне:

 1. Креативні індустрії та заклади культури звільнятимуться від сплати ПДВ на послуги, податку на прибуток та ПДФО, що дозволить збільшити обсяг обігових коштів.

 2. Також передвібачено відміну орендної плати землі та податку на нерухоме майно. Для кінотеатрів передбачено звільнення від орендної плати на період карантину та 3 місяці після його закінчення.

 3. Організатору гастрольного заходу надається право перенести оголошену дату його проведення на строк, що не перевищує дев’ять місяців. При цьому кошти, отримані організатором від продажу квитків поверненню не підлягають, а квитки продані на такий гастрольний захід є чинними для нової дати проведення гастрольного заходу. Але якщо захід скасовано, то кошти мають повернутися.

 4. Ініційовано захист видатків державного бюджету щодо культури та мистецтва, оплати праці працівників культури. Тобто вони не можуть бути зменшені.

 5. Ініційовано зміни до Державного бюджету України на 2020 рік щодо державного субсидування 100% вартості витрат Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на електричну енергію.

Окрім того пропонується розробити та затвердити програму  фінансової підтримки малого та середнього бізнесу в креативних індустріях, де передбачити, зокрема, такі заходи:

 1. Не перерозподіляти видатки розвитку на закупівлю книг для поповнення фондів, невідкладні протиаварійні капітальні роботи, у тому числі капітальний ремонт, реконструкції та реставрації, та закупівлі обладнання безпекового характеру.

 2. Дозволити Українському культурному фонду передбачати у договорах про надання гранту, можливість попередньої оплати на строк не більше шести місяців протягом поточного та наступного бюджетного періоду у обсязі, визначеному рішенням головного розпорядника бюджетних коштів

 3. Внести відповідні зміни дозволивши закладам культури до 1 січня 2021 року суми орендних платежів у розмірі 70 або 30 відсотків орендної плати не перераховувати до державного бюджету, а залишити таким закладам культури для відшкодування збитків, пов’язаних із недоотриманням доходів.

 4. Встановити відсоток фінансової підтримки закладів культури у розмірі 100%.

 5. Встановити критерії та передбачити одноразову фінансову підтримку для самозайнятих осіб та суб’єктів господарювання. Критерії будуть напрацьовані окремо.

 6. За умови, якщо не буде скорочення працівників, передбачити безвідсоткове кредитування суб’єктів господарювання в розмірі тримісячного обороту такого суб’єкта господарювання.

 7. Передбачити здійснення компенсації частини відсотків по банківським кредитам для суб’єктів господарювання, у штаті яких офіційно працевлаштовані не менше, ніж 50 осіб, і які під час карантину не проводили скорочень працівників, або ж створять щонайменше 50 робочих місць після закінчення карантину.

 З урахуванням тривалого періоду, необхідного для подолання креативними індустріями економічних наслідків, відтермінування ряду положень деяких Законів та законодавчих актів буде мати позитивний ефект для креативних індустрій, які повинні зберегти та швидко відновити свою фінансову стабільність.