Відбулася зустріч представників Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом з комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 лютого 2020, 17:00

  
11 лютого 2020 року у Верховній Раді України відбулася зустріч членів Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом з комісаром Європейського Союзу з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї.

У зустрічі взяли участь: від української сторони - Голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе, Перший заступник Голови Комітету Вадим Галайчук, заступник Голови Комітету Олег Волошин, голова підкомітету Дмитро Любота, Постійний представник України при Європейському Союзі Микола Точицький; зі сторони Європейського Союзу – комісар Європейського Союзу з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї, Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, керівник Групи підтримки України в Європейській Комісії Пітер Вагнер.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості визначення подальших пріоритетів співробітництва між Україною та ЄС в рамках порядку денного асоціації з ЄС. Вона зазначила, що Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом приділяє велику увагу питанню забезпечення виконання Угоди про асоціацію. Головною метою України у 2020 році є досягнення значного прогресу у секторальному наближені до Європейського Союзу у таких сферах як цифровий ринок, енергетична безпека, митниця та юстиція, свобода і безпека. Крім того, Україна зацікавлена у наближенні національного законодавства до законодавства ЄС та оновленні додатків до Угоди про асоціацію. Ключовими питаннями для України залишаються укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА) та підписання Угоди про спільний авіаційний простір.

Під час зустрічі окрема увага була приділена питанню підтримки України стороною ЄС у протистоянні російській агресій та у процесі впровадження реформ в Україні в умовах війни з РФ.

Учасники зустрічі також обговорили питання продовження санкційної політики стосовно Російської Федерації. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила стурбованість невиконанням Росією обіцянок, які вона взяла на себе під час останньої зустрічі в «нормандському форматі». Досі «Червоний хрест» не має доступу до незаконно утримуваних громадян України, місія ОБСЄ не має доступу до окупованих територій і всієї лінії розмежування, РФ продовжує контролювати частину кордону і завозити через неї на Схід України свою зброю, військових і найманців.

Перший заступник Голови Комітету Вадим Галайчук наголосив на тому, що Україна відчуває всеохоплюючу підтримку зі сторони ЄС. Своєю чергою він підкреслив, що Україна ухвалила понад 30 законів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію.

Комісар ЄС Олівер Варгеї у своєму виступі наголосив, що відносини з Україною залишаються пріоритетними для ЄС. Олівер Варгеї висловив всебічну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України і підтвердив продовження санкційного режиму стосовно Росії. Єврокомісар підкреслив, що Мінський процес був і залишається ключовим у питанні мирного врегулювання конфлікту.

Народні депутати України обговорили з Комісаром ЄС питання Східного Партнерства, а саме політику ЄС «20 досягнень до 2020 року» та перспективи майбутнього розвитку ініціативи з метою наближення східних партнерів до ЄС. У цьому зв’язку, Олівер Варгеї наголосив на важливості інвестування у сферу освіти протягом наступних 5-ти років та підкреслив важливість координації зусиль між Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів та громадянським суспільством у питанні напрацювання законодавчих ініціатив.

У свою чергу заступник Голови Комітету Олег Волошин зазначив, що партнерство з ЄС є ключовим для України. Народний депутат зробив наголос на ключових питаннях, які мають бути гарантовані в Україні, а саме: свобода преси, захист прав журналістів, ліцензування незалежних телеканалів та розслідування злочинів проти журналістів.

За результатами зустрічі учасники домовились продовжити діалог між членами Комітету з питань інтеграції України з ЄС та Комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї в Брюсселі.

Завершуючи зустріч, Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю між Україною та Європейським Союзом, зазначивши, що перспектива членства в ЄС через 5 років була б найкращим дороговказом для України, оскільки наша держава готова виконувати всі умови, для того щоб отримати можливість стати повноправним членом ЄС.